Ballstemning

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Ballstemning». Novellen er skrevet av Alexander Kielland og ble utgitt i novellesamlingen Novelletter i 1979. 

Først gir vi deg et kort overblikk over analysen og tolkningen og deretter et sammendrag av teksten, hvor vi også trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke arbeidsspørsmål som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke teksten og sette den i kulturhistorisk sammenheng.

Utdrag

Under kan du lese et utdrag fra oppgavehjelpen vår

Novellen inneholder to vendepunkt

«Ballstemning» inneholder hovedsakelig to vendepunkt. Det første vendepunktet er når hovedpersonen blir plukket opp av den rike mannen. Det er et avgjørende tidspunkt i hennes liv, hvor hennes tilværelse på ett heldig øyeblikk snus fra fattig til rik. Dette vendepunktet skjer i størst grad på det materielle plan.

Det andre vendepunktet er derimot mer åndelig og indre. Dette vendepunktet forekommer på kjøreturen på vei til ballet. Hovedpersonen ser på den fattige folkemengden, og med ett kommer alle minnene fra barndommen tilbake til henne:

    Hun begynte å se på ansiktene rundt omkring seg; hun syntes hun kjente dem alle. Hun visste hva de tenkte, hva der foregikk i alle disse tett sammenpakkede hoder, og litt etter litt strømmet en hær av erindringer inn på henne. Hun verget seg så godt hun kunne; men hun kjente seg ikke selv igjen denne aften.
    Altså hadde hun ikke tapt nøkkelen til den hemmelige skuff; motstrebende trakk hun den ut, og minnene overveldet henne.

Disse minnene fra den fattige barndommen har hun halvveis glemt etter at hun ble rik. Hun har gjemt den i en skuff, men på kjøreturen til ballet åpner hun skuffen igjen og lar minnene flyte ut. 

Minnene fra fortiden forandrer hovedpersonen i vendepunktet. De gjør at hun føler seg fremmed blant de rike og føler skam og urettferdighet over ulikheten hun ser mellom seg selv og folkemassen

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Ballstemning

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 22.09.2021
    Skrevet av Elev på Vg3
    bra