Balkong

Her får du hjelp til å analysere låten «Balkong». Låten er skrevet av Unge Ferrari (Stig Joar Haugen / Stig Brenner) og er fra albumet Midt Imellom Magisk og Manisk, som utkom i 2018.

Først ser vi på låtens motiv og tema. Deretter gjennomgår vi de viktigste delene av analysen som form, komposisjon, stemme, språklige virkemidler, musikkvideo og ser på låtens budskap

Du får også oppgaver til diktet som kan hjelpe deg i gang med din egen analyse og tolkning.

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

I teksten til «Balkong» opptrer Unge Ferrari som en selvmordstruet mann. Han beskriver selvhatet og depresjonen:

Jeg har lekt med tanken om hva
Hva om jeg bare ender alt?
Vil’ke dø, jeg er redd for det

I refrenget beskriver han mer konkret hvordan han lener seg ut over en balkong i nittende etasje og overveier å hoppe. Det eneste som holder ham tilbake, er dødsangsten. 

Den psykisk sårbare personaen står i skarp motsetning til den machokulturen som i mange år preget hiphop. Sårbarheten står også i umiddelbar motsetning til Unge Ferraris harde, tatoverte ytre. 

I teksten blir tatoveringene imidlertid nettopp omtalt som et tegn på sårbarheten hans:

Mine synder tatovert
Hele min kropp den er dekt 

Tatoveringene blir med andre ord et symbol på hans synder, altså de tingene han anger på at han har gjort. Det er bl.a. disse syndene som er årsaken til det selvhatet som har drevet ham helt ut på kanten av balkongen. 

I andre vers henvender Unge Ferrari seg direkte til et du, som forsøker å snakke med ham om hans psykiske problemer. Du-et er nok en kjæreste, men det kan også være en nær venn. Jeg-et avviser forsøket på å hjelpe. Han vil ikke lukke andre inn i sine selvdestruktive tanker.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Balkong

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.