Adaptasjon

En adaptasjon, hva er det? Er dette et spørsmål du lurer på er det en god idé å ta en nærmere titt på denne siden. Her finner du nemlig en rekke gode eksempler på adaptasjonsanalyser, samt Studienetts egen oppskrift på adaptasjonsanalyse fra bok til film.

Adaptasjonsanalyse oppskrift

Få hjelp til din adaptasjonsanalyse med Studienetts enkle og oversiktlige oppskrift.

Med vår adaptasjonsanalyse oppskrift får du god hjelp og veiledning når du skal skrive om adaptasjoner fra bok til film i norsk. 

Oppskriften gir deg konkrete råd til hvordan du kan gjøre analysene, sammenligningene, tolkningene og vurderingen som det blir forventet at du skal gjennomføre i en adaptasjonsanalyse. Bruk oppskriften som inspirasjon når du har behov for en hjelpende hånd til din analyse.

Hva er adaptasjon?

Adaptasjon betyr å overføre en tekst fra et medium til et annet. En tekst kan i dette tilfellet forstås som mangt, og kan omfatte både skriftlig tekst, bilder, musikk, en bok eller en film.

Et utmerket eksempel på adaptasjon er når en bok overføres til film. Nyere eksempler på dette er Ringenes Herre-triologien, basert på J.R.R Tolkiens bok med samme navn, og de fire bøkene fra Twilight-sagaen som alle er overført til filmlerretet.

Adaptasjonsanalyse

I en adaptasjonsanalyse skal du sammenligne hvordan én tekst eller historie fremstilles i ulike medier.

Når du skal skrive en adaptasjonsanalyse, kan du blant annet:

  • analysere hvordan historien er overført fra et medium til et annet
  • fremheve likheter og ulikheter ved fremstillingen av fortellingen i de forskjellige mediene
  • vurdere om adaptasjonen er vellykket

Eksempel på adaptasjonsanalyse

Ved å se på hvordan andre har utført en adaptasjonsanalyse, kan du få god hjelp til oppsettet av oppgavetypen og inspirasjon til hvilke tekster du kan analysere.

På Studienett finner du en hel haug med adaptasjonsanalyser skrevet av elever på videregående. Blant disse finner du en analyse av boken og filmen om Kon-Tiki, og en oppgave om boken Drageløperen og filmen med samme tittel.

Se adaptasjonsanalysen av Kon-Tiki her.

Adaptasjonsanalysen av Drageløperen finner du her.

Adaptasjon på særemne i norsk

I norsk for studieforberedende utdanningsprogram Vg3 er et av kompetansemålene å skrive en selvvalgt fordypningsoppgave, også kalt særemne.

Adaptasjonsanalyse er en oppgavetype du kan velge for din fordypningsoppgave.

Under kan du bla igjennom en rekke eksempler på adaptasjonsanalyser. Bruk disse, samt Studienetts oppskrift på adaptasjonsanalyse, som hjelp og inspirasjon til din egen oppgave!