Hjelp til Norsk

Få hjelp til oppgaver og eksamen i norsk! Synes du det er vanskelig å holde styr på alle oppgavetypene, sjangrene og litteraturen i norskfaget? Det er du ikke alene om.

Norsk er et bredt fag som innbefatter en rekke kompetansemål. I løpet av skolegangen forventes det at du greier å både analysere og skrive en rekke ulike tekster. Du skal lære om norsk språk, kultur og litteratur, og i tillegg skal du kunne skrive og lese både bokmål og nynorsk.

Studienetts formål er å hjelpe deg med å få gode karakterer i norsk. Vår egen redaksjon lager regelmessig aktuelt og faglig materiale, som sikter mot å forberede deg til eksamen i norsk. Våre veiledninger til norsk består blant annet av:

  • oppskrifter
  • trinn for trinn veiledninger
  • oppgavehjelp
  • eksempelbesvarelser
  • hjelp til skriftlig og muntlig eksamen
  • sammendrag til norskfaget

Dessuten kan du gå på oppdagelse blant de mange eksempeloppgavene skrevet av elever i norsk på både videregående skole og på ungdomsskolen.

Studienetts oppskrifter til analyse

For å hjelpe deg med å analysere tekster i norsk, har vi i Studienett laget en rekke analysemodeller som du kan bruke som mal. Se et utvalg av våre analysemodeller her:

Novelleanalyse oppskrift
Diktanalyse oppskrift
Analyse av sammensatte tekster
Adaptasjonsanalyse fra bok til film
Reklameanalyse oppskrift
Romananalyseoppskrift

Trinn for trinn veiledninger

Våre trinn for trinn veiledninger hjelper deg med oppbyggingen av sjangre som essay, kåseri, artikkel og tolkningsoppgaver.

Se for eksempel vår trinn for trinn oppskrift på et essay her.

Studienetts analysehjelp

I våre gullnotater gir vi deg analysehjelp til en helg haug av aktuelle tekster i norskfaget. Her har du et utvalg av våre gullnotater:

Et dukkehjem | Analyse
Markens grøde | Kortsvarsoppgave
Barn på flukt | Retorisk analyse
Karens Jul | Analyse
Albertine og Synnøve Solbakken | Tolk og sammenlign
Nordmannen av Ivar Aasen | Analyse

Studienetts besvarelser

Studienetts besvarelser viser deg hvordan en konkret oppgave i norsk kan besvares på en god måte, og forklarer samtidig hvorfor den besvares som den gjør. Et eksempel på Studienetts besvarelse finner du her.

Sammendrag i norsk

For å hjelpe deg med å få kontroll på pensumet i norsk, har vi laget grundige og oversiktlige sammendrag av norsk litteraturhistorie og norsk språkhistorie.

Her har du Studienetts sammendrag av norsk litteraturhistorie.

Se vårt sammendrag av norsk språkhistorie her.

Eksamen i norsk

Er du elev på Vg3 studieforberedende utdanningsprogram eller påbygging til generell studiekompetanse, skal du garantert opp til skriftlig eksamen i norsk hovedmål. Du kan i tillegg bli trukket ut til muntlig eksamen og skriftlig eksamen i nynorsk.

Går du Vg2 yrkesfaglig utdanningsprogram kan du bli trukket ut til både skriftlig og muntlig eksamen i norsk, og er du elev i 10. klasse, kan du trekkes ut til en skriftlig eksamen som omfatter både hovedmål og sidemål, og i tillegg muntlig eksamen.

Siden sjansen er stor for at du skal opp til eksamen i norsk, er det en god idé å arbeide jevnt og trutt med oppgavetypene og pensumet i norskfaget. Du kan få god hjelp til dine forberedelser med våre veiledninger til både skriftlig og muntlig eksamen i norsk.

Finn frem!

Finn frem til den oppgavetypen du trenger hjelp til ved å bruke menyen til venstre. På denne måten kan du enkelt navigere mellom de ulike oppgavetypene.

Oppgaveeksemplene og Studienetts egne veiledninger fungerer utmerket som hjelp og inspirasjon til norskfaget.

Bla deg igjennom de mange oppgavene du finner nedenfor, og få hjelp til å nå toppkarakterer i norsk!