[29]

Argumentasjons­analyse og reto­riske virkemidler | Oppskrift

Denne guiden til argumentasjonsanalyse og retorisk analyse er godt egnet for deg som skal analysere sakprosatekster eller lage en retorisk analyse i norskfaget. Guiden tar utgangspunkt i analyse av skriftlige tekster, men du kan også bruke den hvis du skal analysere muntlige taler, foredrag, politiske debatter osv.

Guidens oppbygning og innhold

Guiden består av et innledende kapittel der vi forklarer hva en argumentasjonsanalyse er og hvordan du lager en god argumentasjonsanalyse. 
I guidens andre del finner du en oppskrift på retorisk analyse. Her får du en innføring i de retoriske begrepene, med særlig fokus på de tre appellformene etos, logos og patos.  En retorisk analyse bygger i høy grad på en analyse av argumentasjonen i en tekst. Derfor kommer guiden aller best til sin rett – og du får en virkelig god analyse – når du kombinerer de to metodene. 

NB: Guiden kan godt brukes som et oppslagsverk du kan slå opp i når du lurer på noe eller trenger hjelp til noe bestemt. Den kan naturligvis også leses fra begynnelse til slutt som en sammenhengende guide.

Analysemodellene

Her forklarer vi litt mer om de ulike analysemodellene. Du kan selv vurdere hvilken du vil sette deg grundigere inn i, men vi anbefaler at du kombinerer de to modellene. 

Generell modell for argumentasjonsanalyse

Den generelle modellen for argumentasjonsanalyse viser deg hvordan du kan analysere argumentasjonen i en tekst uten å bruke en bestemt analysemetode. Denne modellen egner seg godt når du skal få et overblikk over teksten du skal analysere. Den viser deg hvordan du kan undersøke hvilke virkemidler som brukes i argumentasjonen og hvilken effekt de har.  

Analyse av retorikk

Analysemodellen for retorisk analyse viser deg hvordan du kan analysere teksten ved hjelp av appellformene etos, logos og patos. Denne modellen egner seg godt når du skal avdekke hvordan avsenderen forsøker å overbevise mottakerne og når du skal vurdere argumentasjonen i en tekst. 

Få hjelp til å skrive oppgave i retorisk analyse

De aller fleste oppgavene i norskfaget ber deg om å bruke de retoriske begrepene når du analyserer og vurderer argumentasjonen i tekster.  

Retorisk analyse

Her får du hjelp til å skrive en retorisk analyse eller en analyse av sammensatt tekst i norskfaget. Vi ser på hvordan du forbereder, strukturerer og skriver oppgaven din på en god måte. Du får også eksempler på oppgavetypene.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Argumentasjonsanalyse og retoriske virkemidler | Oppskrift

[29]
Brukernes anmeldelser
 • 10.12.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  Denne gjorde at jeg bestod på tentamen og blir og bestå på eksamen! Jeg elsker denne
 • 14.10.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Utrolig nyttig hjelpemiddel! Kan brukes til nesten alle oppgavesett! TAKK!
 • 11.11.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  retorisk analyse
 • 30.10.2020
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hadde ikke klart særemne uten <3