Romerriket

Her finner du viten om Romerrikets historie, som strekker seg over de tusen årene fra ca. 500 f.Kr. til 500 e.Kr. Vi forklarer den historiske utviklingen fra republikk til keiserdømme og om samfunnsliv og kultur i antikkens Roma. I tillegg går vi i dybden med emner som Julius Cæsars betydning, kristendommen fremvekst og Romerrikets fall.

Innhold om Romerriket:

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av kompendiet:

Roma blir Middelhavets dominerende stormakt (ca. 250-100 f.Kr.)

Romas status som dominerende makt ble særlig etablert gjennom tre kriger mot Karthago i tiden 264-146 f.Kr. De kalles også punerkrigene, fordi romerne kalte Karthagos befolkning for punere. Karthago var en by på den nordafrikanske kysten, som var en stormakt i det vestlige Middelhavsområdet, og som kontrollerte handelen med sin sterke flåte. 

Krigene begynte med at grekere på Sicilia ba Roma om hjelp mod Karthago. Men med tiden ble krigene et oppgjør om hvem som skulle ha makten i det vestlige Middelhavsområdet. 

Den mest berømte personen fra krigene er Hannibal, en general fra Karthago, som med stor dyktighet angrep Italia i perioden 218-203 f.Kr. Hannibals fryktinngytende hær ble berømt for å bruke elefanter og truet en overgang Romas eksistens. Men han fikk ikke tilført nye tropper fra Karthago, og romerne kunne derfor langsomt vinne de angrepne områdene.

I den siste del av krigen fikk romerne det endelige overtaket, og i 146 f.Kr. utslettet de selve byen Karthago. Dermed overtok Roma makten i områdene i Nord-Afrika og Spania som hadde hørt under Karthago. På midten av 100-tallet erobret romerne også Makedonia og Hellas.

Roma var nå blitt en stormakt og stort sett enerådende i det sentrale og vestlige Middelhavet. I løpet av de neste ca. 100 årene erobret de det meste av det øvrige Middelhavsområdet. Dermed var Romerriket ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn