Hellas

Her finner du viten om antikkens Hellas, som dekker perioden ca. 800-30 f.Kr. Hellas ble tidligere kalt for Grekenland på norsk, og befolkningen kalles grekere. Perioden kalles også den greske antikken.

Vi har en side med en tidslinje og et overblikk over den historiske utviklingen i Hellas. Vi har også innhold om grekernes samfunn og kultur samt om demokratiet i Athen. Dessuten får du hjelp til å sammenligne de to viktigste greske polisstatene, Athen og Sparta.

Innhold:

Utdrag

Her kan du lese et utdrag av innholdet:

Hellas’ storhetstid (ca. 500-323 f.Kr.)

Perioden ca. 500-323 f.Kr. betegnes som det antikke Hellas’ storhetstid og kalles også for «klassisk tid». I denne perioden opplevde særlig Athen og Sparta store seire - men også nederlag. Det som i dag kanskje står igjen som det mest fascinerende, er Athens samfunnsmessige og kulturelle gullalder på midten av 400-tallet f.Kr. 

Seier i perserkrigene (499-479 f.Kr.)

Omkring år 500 f.Kr. havnet de greske polisstatene i konflikt med det mektige Perserriket mot øst, som hadde sentrum i nåtidens Iran. De utkjempet en rekke kriger, kjent som perserkrigene, i årene 499-479 f.Kr. Perserriket var tidens største politiske og militære makt og «nabo» til de greske polisene på Lilleasias vestkyst.

Disse bystatene ble underlagt persisk styre, men gjorde opprør i 499 f.Kr. De fikk støtte av Athen og andre stater på det greske fastlandet. Derfor bestemte perserkongen seg for å ...

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn