Analyse

På de neste sidene får du hjelp til å analysere «Alle vi». Novellen er skrevet av Marit Kaldhol og kom ut i 1993. Den ble utgitt i Alle vi.

Vi vil fokusere på følgende punkter i analysehjelpen:

Hvis du trenger mer hjelp til å komme i gang med analysen på egen hånd, anbefaler vi at du leser vår generelle veiledning til noveller:

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

«Mamma» mater jentene med et skadelig tankesett

Nederst på første side i teksten kan vi lese: «Mamma seier det er grusomt av foreldra å la ei tenåringsjente sjå slik ut.» Dette er et av få øyeblikk «alle vi» blir noe individuelt, og det kan se ut til at «mamma» er moren til én av jentene, for ordet «mødrene våre» brukes ikke. 

Likevel kan vi lese denne «mamma» som en felles stemme for alle mødrene. Siden «alle vi» tenåringsjenter tenker likt, er det nærliggende at alle mødrene tenker likt.

Setningene viser at konformiteten ikke har oppstått av seg selv blant jentene. Foreldrene bidrar sterkt til tanken om at alle skal være like. Dermed er «mamma» vel så mye skyld i mobbingen. Barn tar ofte etter foreldrene sine.

Setningen er fordomsfull og hatefull. Hvordan kan mamma vite at det er så enkelt at foreldrene «lar» Lill Miriam se slik ut? Overvekten kan skyldes genetiske anlegg, en spiseforstyrrelse, eller andre grunner utenfor ens kontroll. «Mamma» forenkler det veldig, og ser det kun fra sitt ståsted. 

I «Alle vi» bidrar mødrene sterkt for kroppspresset mot sine egne barn. Ingen av jentene har nok lyst til å ende opp som Lill Miriam, når dette oppfattes som «grusomt».

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn