Alle vi

Her får du hjelp til å analysere og tolke novellen «Alle vi». Novellen er skrevet av Marit Kaldhol og ble utgitt i novellesamlingen Alle vi i 1993. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem de viktigste motivene. Så gir vi deg en rekke oppgaver til teksten som kan hjelpe deg i gang med analysen. Deretter går vi gjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke novellen og finne tema og budskap.

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Klimaks i novellen skjer når Lill Miriam holdes under vann og er i ferd med å drukne

Mot slutten av novellen bygger det seg om en voldsom spenning. Lill Miriam virker å kjempe for livet. Mobbingen utarter, jente tar henne med ut i vannet mot hennes vilje, og etter hvert holder de hodet under vannet: «Kvar gang ho løftar opp hovudet, dytter vi det ned igjen. Ned og ned og ned. Igjen og igjen.» Vi lesere forstår alvoret. Når ett menneske holdes under vann kan det kveles, det drukner, og dette virker å være i ferd å skje med Lill Miriam.

Det er i dette øyeblikk at den grusomme oppførselen til mobberne er på sitt mest ekstreme. I dette øyeblikket handler med en fullstendig gruppetenkning: Hvis man er villig til å drepe et menneske kun fordi «alle vi» synes det er gøy, er det lite igjen av individualitet og kritisk selvstendig tenkning. Dette er novellens klimaks, og det er en skremmende scene.

Det er påfallende at ikke en eneste av jentene bryter inn og stopper det, de virker i stedet å være blendet av hat og mobbmentalitet. Kanskje tenker enkelte av dem innerst i sitt hjerte at dette er moralsk feil, men det skal mye til å tørre å stå opp mot gruppepresset. Dermed stopper ingen den farlige holdningen av Lill Miriam under vann.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Alle vi

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.