[0]

Alle utlendinger har lukka gardiner

I denne analysehjelpen får du hjelp til å analysere og tolke romanen Alle utlendinger har lukka gardiner (2015) av Maria Navarro Skaranger. Romanen handler om tenåringsjenta Mariana, som er halvt norsk og halvt chilensk og bor i den multikulturelle bydelen Romsås i Oslo. Her kjemper hun for å navigere i familiens problemer hjemme og den harde tonen blant hennes multietniske jevnaldrende.

I 2020 kom den norske filmen Alle utlendinger har lukka gardiner, som er inspirert av romanen.

Analysehjelpen gir deg hjelp til utvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler at du starter med arbeidsspørsmålene våre.

Her kan du lese et utdrag av analysehjelpen:

Måkeungen

På et tidspunkt finner Mariana en liten måkeunge som har skadet beinet sitt. Hun ringer til dyresentralen for å hjelpe den, men får vite at «vi har ikke ressurser nok til å komme og hjelpe fuglen». Hun oppfordres til å gjøre en ende på lidelsene dens ved å slå den i hjel. 

Først blir hun rasende på dyresentralen, men til slutt finner hun en stor stein og slår fuglen til døde. Etterpå har hun det forferdelig og tenker at «jeg kommer i helvete nå».

Vi kan tolke måkeungen som et symbol på den svakheten det ikke er plass til når man bor i en ghetto. Man er nødt til å være sterk og kunne slå fra seg, akkurat sånn som Mariana kan, for tonen kan være barsk i det miljøet. Samtidig har ikke samfunnet «ressurser nok» til å hjelpe, i likhet med dyresentralen.

Det er verdt å legge merke til at episoden med måkeungen skjer samtidig som moren går til legen med Matias. Han er nettopp en svak karakter, fordi han bruker mesteparten av tiden på å være forvirret og redd. Legen, som kan tolkes som et bilde på systemet, ser ikke problemet og hjelper ham ikke. Hans ressurssvake foreldre gjør heller ikke det. Dermed er Matias et konkret eksempel på at man er nødt til å være litt tøff for å klare seg i miljøet. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Alle utlendinger har lukka gardiner

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.