Analyse

Her får du hjelp til å analysere «Aften på Karl Johan». Bildet er malt av Edvard Munch i 1892. Analysen tar for seg disse punktene:

Hvis du vil ha mer hjelp til analysen din, kan du bruke veiledningen til bildeanalyse:

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Bildet er malt i normalperspektiv. Det vil si at vi er i øyenhøyde med personene på bildet. Det fornemmer vi særlig når vi betrakter kvinnen sentralt i forgrunnen. Hun ser rett frem, og det føles som om hun stirrer oss rett inn i øynene. Blikket hennes virker tomt og forferdet på samme tid. 

Normalperspektivet gir oss fornemmelsen av å stå på fortauet, mens menneskemengden passerer forbi oss. Vi blir satt i den situasjonen bildet formidler, som fremkaller en følelse av fremmedgjørelse, ensomhet og angst. 

Gaten løper som en diagonal linje gjennom bildet. Den begynner i nederste høyre hjørne, og går mot øverste venstre, helt til den når forsvinningspunktet i midten av bildet.  Den diagonale linjen fører blikket vårt fra forgrunnen, forbi mellomgrunnen og helt ned til bakgrunnen. Den skaper en følelse av dybde og bevegelse i bildet. Den gir oss en fornemmelse av hvor langt menneskemengden strekker seg. 

Samtidig deler gatens diagonal bildet i tre deler. Det er en del på fortauet til venstre, en del på selve gaten og en del til høyre for gaten. 

Den store menneskemengden beveger seg på fortauet i venstre side av bildet. Menneskemengden brer seg over ¾ av lerretets bredde i forgrunnen, men det føles allikevel som om tyngdepunktet er i bildets venstre side. I det hele tatt er motivet langt mer tettpakket på venstre side av gaten enn i høyre side. Det gir en fornemmelse av ulikevekt i bildet, som forsterker følelsen av uro og disharmoni. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn