Analyse
Her får du hjelp til å analysere «Aften på Karl Johan». Bildet er malt av Edvard Munch i 1892. Analysen tar for seg disse punktene:
Hvis du vil ha mer hjelp til analysen din, kan du bruke veiledningen til bildeanalyse:
Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:
Bildet er malt i normalperspektiv. Det vil si at vi er i øyenhøyde med personene på bildet. Det fornemmer vi særlig når vi betrakter kvinnen sentralt i forgrunnen. Hun ser rett frem, og det føles som om hun stirrer oss rett inn i øynene. Blikket hennes virker tomt og forferdet på samme tid.
Normalperspektivet gir oss fornemmelsen av å stå på fortauet, mens menneskemengden passerer forbi oss. Vi blir satt i den situasjonen bildet formidler, som fremkaller en følelse av fremmedgjørelse, ensomhet og angst.
Gaten løper som en diagonal linje gjennom bildet. Den begynner i nederste høyre hjørne, og går mot øverste venstre, helt til den når forsvinningspunktet i midten av bildet. Den diagonale linjen fører blikket vårt fra forgrunnen, forbi mellomgrunnen og helt ned til bakgrunnen. Den skaper en følelse av dybde og bevegelse i bildet. Den gir oss en fornemmelse av hvor langt menneskemengden strekker seg.
Samtidig deler gatens diagonal bildet i tre deler. Det er en del på fortauet til venstre, en del på selve gaten og en del til høyre for gaten.
Den store menneskemengden beveger seg på fortauet i venstre side av bildet. Menneskemengden brer seg over ¾ av lerretets bredde i forgrunnen, men det føles allikevel som om tyngdepunktet er i bildets venstre side. I det hele tatt er motivet langt mer tettpakket på venstre side av gaten enn i høyre side. Det gir en fornemmelse av ulikevekt i bildet, som forsterker følelsen av uro og disharmoni.