Krigen i Afghanistan

I dette kompendiet hjelper vi deg med å bli klokere på krigen i Afghanistan, som varte 20 år fra 2001 til 2021. 

Du kan bruke dette kompendiet hvis du ønsker å få et overblikk over krigen i Afghanistan, eller hvis du skal lese til eksamen eller skrive oppgave om noen av de tingene som skjedde under krigen. 

I dette kompendiet hjelper vi deg med:

Du kan også lese sammendraget vårt og tidslinjen over krigen i Afghanistan, som kan gi deg et raskt overblikk over de viktigste begivenhetene.

Her finner du et utdrag av siden vår om krigens forløp:

De amerikanske styrkene innledet sitt angrep på Afghanistan den 7. oktober 2001. Første fase av angrepet var en luftkampanje, som svekket Taliban og al-Qaedas stillinger på jorden ved å ødelegge deres militære materiell og deres treningsleirer. Deretter startet andre fase, hvor amerikanske og britiske spesialstyrker gikk inn i Afghanistan og sluttet seg til Nordalliansen. Nordalliansen var en opprørsbevegelse av forskjellige mujahediner som hadde kjempet imot Taliban siden midten av 1990-tallet og hadde beholdt kontrollen over sine egne områder selv etter Talibans maktovertagelse. 

De amerikanske styrkene og Nordalliansen fordrev Taliban fra den nordlige byen Mazar-i-Sharif i starten av november. Byen falt raskere enn ventet, og det samme skjedde i hovedstaden Kabul noen dager senere. Etter at Taliban var blitt fordrevet fra Kabul, kollapset Talibans styrker i hele landet. Afghanistans østlige og vestlige provinser ble inntatt av amerikanske, britiske og lokale styrker, og Taliban flyktet til hovedbyen sin, Kandahar, sør i Afghanistan.

Selv om Taliban hadde forskanset seg i Kandahar, kunne de ikke overvinne den styrken som kom imot dem. Styrken besto av amerikanske soldater, britiske soldater, soldater fra Nordalliansen og nye militser som hadde oppstått i løpet av kampen. I starten av desember ble Kandahar også inntatt, og Taliban-lederne som hadde vært til stede under kampene flyktet til Pakistan for å unngå å bli tatt til fange. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Krigen i Afghanistan

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.