[66]

Adaptasjons­analyse fra bok til film | Oppskrift

Med Studienetts oppskrift på adaptasjonsanalyse får du god og lett forståelig hjelp og veiledning til å skrive om adaptasjoner fra bok til film i norsk. 

Oppskriften tar for seg alle de momentene det er relevant å ha med i en adaptasjonsanalyse.

Den gir deg konkrete råd og inspirasjon til hvordan du kan gjøre analysene, sammenligningene, tolkningene og vurderingen av adaptasjonen/adapsjonen.

Oppskriften på adaptasjonsanalyse tar for seg følgende punkter:

 • Hva en adaptasjonsanalyse fra bok til film i bunn og grunn er
 • Hvilke gode fokuspunkter du kan velge i analysen din
 • Hvordan du kan analysere og sammenligne tema, personer, miljø, fortellerteknikk m.m.
 • Hvordan du kan analysere virkemidlene i boken og filmen
 • Hvordan du kan sammenligne de to ulike mediene - bok og film
 • Hvordan du kan tolke, vurdere og analysere en adaptasjon

NB: Oppskriften er ideell for deg som skal skrive om adaptasjon fra bok til film i særemnet/fordypningsoppgaven. Du kan med fordel bruke den sammen med Studienetts oppskrift på særemne.

Fra bok til film

I denne oppskriften fokuserer vi på adaptasjoner, eller overføringer, fra bok til film, som er en av de vanligste adaptasjonene. Å lage en film basert på en populær roman er en sikker suksess for filmindustrien. De som allerede kjenner historien, vil gjerne oppleve den på nytt, samtidig som filmmediet når ut til nye mottakergrupper. Det tar tid å lese en bok, mens en film kan du se i løpet av et par timer. Derfor regner man gjerne filmmediet som lettere tilgjengelig enn boken.

En adaptasjon er alltid en nytolkning av den opprinnelige historien - selv i tilfeller der regissøren forsøker å holde seg så tett på boken som mulig. Begivenheter, temaer, miljøer og personer vil alltid fremstå annerledes fordi mediet er et annet. Når en bok skal overføres til film, har regissøren mange muligheter. Et sentralt spørsmål i en adaptasjonsanalyse blir derfor å undersøke hvorfor regissøren har valgt nettopp denne løsningen. 

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Adaptasjonsanalyse fra bok til film | Oppskrift

[66]
Brukernes anmeldelser
 • 11.02.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Jobber med et særemne om adaptasjon nå, og synes denne oppskriften er veldig hjelpsom. Det eneste jeg savner er en mer konsentrert disposisjon som kunne vist bedre hvordan det er lurt å sette opp et slikt særemne og hvilke deler som bør være med..
 • 31.03.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Utrolig bra analysemodell som er til stor hjelp i mange forskjellige oppgaver tilknyttet adaptasjon. Hjelper en med å få riktig faguttrykk og struktur på oppgaven, som igjen gjør at man får bedre karakter!
 • 27.01.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  Denne nettboken var veldig til hjelp under arbeidet av fordypningsemnet. Verdt nedlastningen!
 • 24.12.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  God hjelp til særemnet mitt