Å drepe et barn

Her får du hjelp til at å analysere og tolke novellen «Å drepe et barn». Novellen er skrevet av Stig Dagerman i 1948 til en svensk trafikksikkerhetskampanje. 

Først gir vi deg et sammendrag av teksten og trekker frem det viktigste motiv. Deretter går vi igjennom de sentrale elementene i analysen. I tillegg får du hjelp til å tolke teksten og finne tema og budskap. 

Utdrag

Her kan du lese et utdrag fra analysehjelpen:

Tolkning 

«Å drepe et barn» kan leses som en advarsel mot uforsiktighet i trafikken. Novella handler om at et barn blir påkjørt og drept. Flere frempek forteller oss at barnet kommer til å dø, uten at vi vet når eller hvordan. Frempekene vekker derfor nysgjerrigheten vår, og de er med på å skape spenning i novella. 

De parallelle handlingene holder også spenningen oppe. Vi leser om barnets liten familien og et ung par i bil i annen hvert avsnitt, og vi venter på at de to historiene skal møtes. Frempekene i novella har nemlig fortalt oss at mannen i paret skal drepe barnet i familien. 

Karakterene møtes når mannen kjører på barnet. Påkjørselen er også novellas vendepunkt.  Fortelleren utelater imidlertid informasjon om påkjørselen i seg selv. Novella hopper nemlig fra det som skjer ett minutt før barnets død, til det som skjer rett etterpå. Vi forstår derfor at en at en påkjørsel kan skje på bare et par sekunder, og at disse sekundene kan endre livene til de involverte for alltid. 

Det at påkjørselen ikke blir beskrevet, forteller oss at fokuset i novella ikke ligger på én spesifikk hendelse. Fokuset ligger heller på trafikksikkerhet generelt.

Teksten som vises ovenfor er bare et utdrag. Kun medlemmer kan se hele innholdet.

Få tilgang til hele nettboken.

Som medlem av Studienett.no får du tilgang til alt innholdet.

Kjøp medlemskap nå

Allerede medlem? Logg inn

Å drepe et barn

[2]
Brukernes anmeldelser
  • 16.02.2022
    Skrevet av Elev på Vg3
    Nyttig for bedre forståelse av novellen. Novella analysen har bra struktur og er bra analysert
  • 03.04.2022
    Skrevet av Elev på Vg3