Jeg er Zlatan | Bokanalyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Idrettsfag Vg1
 • Norsk
 • 5
 • 9
 • 3299
 • PDF

Analyseoppgave: Jeg er Zlatan | Bokanalyse

Analyse av den svenske biografien "Jeg er Zlatan". Boken er utgitt i 2011, Font forlag. Skrevet av journalist og forfatter David Lagercrantz, (Zlatan Ibrahimovic).

I oppgaven finner du et handlingsreferat, en rollebeskrivelse, og sist men ikke minst personlige tanker omkring denne dristige utgivelsen. Dessutten en analyse av oppbygning, språk, synsvinkel, målgruppe m.m.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Lærers kommentar

Det er en solid analyse. Noe som trekker noe ned kan være at handlingsreferatet er noe langt i forhold til selve analysen. Som om referatet har stjålet plassen i rampelyset. Slutten er muligens også noe snau, og kan forbedres betraktelig. Kanskje det også kunne være smart å legge til et par ekstra punkter å analysere? 4/5.

Innhold

Bokanalyse “Jeg er Zlatan”
Fakta om forfatteren og bakgrunn for boka
Handlingsreferat
Personer som er viktige i forhold til handlingen i boka
Analyse
Oppbygning/oppbygningsform
Tidsperspektiv
Språk
Synsvinkel
Målgruppe
Tema
Teksten som helhet
Kildehenvisning

Utdrag

Fakta om forfatteren og bakgrunn for boka

Boka jeg har lest, «Jeg er Zlatan», er en biografi om Zlatan Ibrahimović, skrevet av den svenske journalisten og forfatteren David Lagercrantz. Lagercrantz har intervjuet Ibrahimović i til sammen over 100 timer, så boken er et samarbeid mellom disse to profilene. Han har tidligere jobbet som journalist for den svenske avisen Expressen, og har etter sin debut som forfatter (1997) hatt en rekke utgivelser av både romaner og faktabøker. I tillegg har han studert filosofi og religion.

Zlatan Ibrahimović har en tendens til å skape de største overskriftene i avisene, til tross for at han sjelden kommer med de mest voldsomme uttalelsene. Jeg ser boken som en slags protest mot hvordan media opptrer, men først og fremst som en historie om Zlatans liv, der han ønsker å gi de vanlige menneskene et innblikk i hvordan en profesjonell fotballspillers liv kan se ut.

Handlingsreferat
De første 45 sidene av boka består av personforklaringer og bilder. Etter hvert som man leser boka, vil man forstå hvorfor. Boka handler om den mye omtalte fotballstjernen Zlatan Ibrahimović. Han er svensk, og er per dags dato ansett som en av verdens mest verdsatte fotballspillere gjennom tidene. Boka starter med at Zlatan befinner seg i den spanske storklubben FC Barcelona. Han kommer ikke overens med daværende trener i klubben, Pep Guardiola. Forholdet mellom Zlatan og Guardiola utvikler seg til å bli et krevende psykologisk spill, da Pep unngår Zlatan på forskjellige måter. Han gjør alt han kan for å unngå øyekontakt med giganten fra Sverige, og Zlatan blir etter hvert «gal». Han skjønner at han ikke kan bli værende i klubben når forholdet mellom trener og spiller er såpass anspent, og forstår at han er nødt til å bytte klubb.

---

Språk
Noe av det mest unike ved boka, er utrolig nok språket. Den er for det meste skrevet som en monolog til en kompis. Boka er skrevet i «Jeg»-form. Tanker som deles, og mimring av opplevelser er en stor del av språket. Boka er skrevet på en måte som gjør at en får seg til å føle seg liten og spinkel. Det er ikke lagt skjul på noen ting. Virker ikke som forfatter David Lagercrantz har visket bort et eneste ord fra intervjuene med Zlatan. Dette er bra, fordi det skaper en viss kjennskap til Zlatan selv. En føler at en på flere måter lærer seg å kjenne ham, og at en får en helt annen forståelse for alle hans handlinger, uansett hvor dårlige de er. Med «en helt annen forståelse mener jeg det i en positiv retning.

En kan undres i om boka hadde vært det samme om innholdet hadde vært det samme, men om den var skrevet i en mer formell form. Personlig tror jeg det neppe ville ha gitt suksess. Boka ville ikke ha vært like interessant. Det er fordi jeg tror en generell leser er mest interessert i hvordan Zlatan ville ha fortalt historien om seg og sin karriere på sin egen måte. Ingen kan gjøre det bedre enn ham selv. Boka er riktig nok skrevet av en annen forfatter, men dette forsterker bokas formidlinger gjennom språket. Banneord blir brukt hyppig, som et krydder på språket, på setningene. Dette er noe som fungerer i høy grad. Etter hvert som man blir kjent... Kjøp tilgang for å lese mer

Jeg er Zlatan | Bokanalyse

[9]
Brukernes anmeldelser
 • 28.10.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Bra synes jeg. God informasjon! takk for hjelpen
 • 26.01.2014
  Netsen like rå som boken selv! Takk!
 • 06.03.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  God tekst! Relevant og faglig god, fikk god bruk for den!
 • 19.02.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  jeg synes at denne bokanmeldelsen var veldig bra fordi det var bra informasjon i denne bokanmeldelsen