Tyveri av maleri og drap | Caserapport i strafferett

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg2
  • Rettslære 1
  • 5
  • 4
  • 1486
  • PDF

Tyveri av maleri og drap | Caserapport i strafferett

I denne caserapporten kan du lære mer om strafferett og grunnloven. Casen handler om Kari og Peder som bestemmer seg for å stjele maleriet "Skrik" fra nasjonalgalleriet. Tyveriet slår feil, og ender med drap.

I caserapporten kan du lese om hvilke paragrafer de to involverte personene kan straffes etter, og hvordan man kan løse denne casen.

Lærers kommentar

Oppgaven er drøftet godt, og du har en god struktur selv om du kunne omformulert noen av setningene.

Utdrag

Denne saken går ut på at Peder og Kari ås bestemte seg for å stjele maleriet «skrik» fra nasjonalgalleriet, fordi bilverkstedet deres gikk dårlig. Kari og Peder kjørte dit, og Kari som var bilføreren, parkerte ved hovedinngangen til nasjonalgalleriet. Peder tok på seg en svart kappe og en djevelmaske, som Kari hadde sydd. Han regnet med at hvis han ble oppdaget kunne han skremme vedkommende. Han bevæpnet seg også med en pistol. Mens Peder holdt på å forkle seg, kikket vaktmesteren ut gjennom vinduet og syntes oppførselen til Peder virket mistenksom og ringte derfor politiet. Peder gikk inn der skrik hang, men han sleit med å få det ned fra kroken. Plutselig dukket lektor Marte Kirkerud opp. Begge ble veldig forfjamset og Marte segnet om av synet av Peder. Hun døde noen timer seinere av hjertesvikt. Peder stakk av, men møtte på politibetjenten og vaktmesteren nede, som grep tak i han og rev av masken. Peder trakk lugerpistolen ut og siktet lavt mot politibetjenten, men vaktmesteren røsket slik i armen hans at han traff politimannen mellom øynene, og han ble drept momentant. Han rettet også våpenet mot vaktmesteren og trakk av, men pistolen klikket. Så løp han til fluktbilen og kjørte av sted med Kari.

...

Første straffevilkår om lovhjemmel er oppfylt, altså at gjerningsmannen har brutt en lov. Jf grunnloven §96 «ingen kan straffes uten lov». Peder planlegger å stjele maleriet skrik, og man må derfor ta utgangspunkt i straffeloven §321. Der går det frem at «For tyveri straffes den som tar en gjenstand som tilhører en annen, med forsett om å skaffe seg eller andre uberettiget vinning ved å selge, forbruke eller på en annen måte tilegne seg den». Siden verdien av skrik har en betydelig verdi vil dette være et grovt tyveri jf. Straffeloven §322. Siden dette var et tyveriforsøk må vi ta utgangspunkt i straffeloven §16 «den som har som forsett om å fullbyrde et lovbrudd som kan medføre fengsel i 1år eller mer, og som foretar noe som leder direkte mot utføringen, straffes for... Kjøp tilgang for å lese mer

Tyveri av maleri og drap | Caserapport i strafferett

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 28.04.2021
    Skrevet av Elev på Vg2