De tre stendene & stenderforsamlingen i Frankrike

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Historie
  • 5
  • 10
  • 1301
  • PDF

De tre stendene & stenderforsamlingen i Frankrike

Her har du en oppgave i Historie som tar for seg de tre stendene og stenderforsamlingen i Frankrike i 1789. I denne oppgaven redegjøres det altså for styringsformen i Frankrike innen revolusjonen. I tillegg ses det på hva som var med på å trigge denne historiske begivenheten.

Utdrag

Igjennom historien har den franske revolusjon hatt stor betydning for andre land til å starte sine egne revolusjoner eller gjøre slutt på urettferd. De fleste mennesker vet om den franske revolusjon, men ikke om styringsformen i perioden før eller flere grunner til at revolusjonen startet. Vi har alle hørt om matmangelen og hvordan Marie Antoanette sa: ”hvorfor spiser de ikke bare kake?”, men få vet hvordan samfunnet var før revolusjonen. I denne teksten skal jeg fortelle om styringsformen før revolusjonen og hva som trigget denne historiske begivenheten.

De tre stendene
Før den franske revolusjon var befolkningen på 25 millioner mennesker inndelt i tre stender.

Førstestanden var de geistlige (presteskapet) altså de som jobbet for kirken. Kirken eide mye jord som resulterte i gode inntekter.

Andrestanden hørte de adelige til, dette var rike folk med store eiendommer og de hadde fritak fra å betale skatt.

Tredjestanden var resten av befolkningen altså 98% , flesteparten av de som tilhørte denne standen var fattige bønder, men også handelsmenn, advokater eller håndverkere. De var ofte veldig fattige og levde under harde kår, men enkelte hadde lange utdanninger og da mye penger, men alle uansett inntekt betalte mye skatt for å forsørge de to andre stendene.

Det var vanskelig å ”klatre” oppover i systemet, for eksempel at en i tredjestanden ble tatt inn i førststanden, men ikke umulig. Førstestanden, de geistlige, levde i sølibat og måtte rekruttere fra de to andre stendene... Kjøp tilgang for å lese mer

De tre stendene & stenderforsamlingen i Frankrike

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.