Tekstilindustrien i Asia og Afrika

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Samfunnsfag
  • 5
  • 3
  • 702
  • PDF

Tekstilindustrien i Asia og Afrika

Dette er en oppgave i Samfunnsfag som handler om tekstilindustrien i Asia og Afrika. Her ses det på tekstilindustrien i forhold til den globale økonomien, og dens forflytting til Asia og Afrika. Det ses nærmere på arbeidsforholdene i tekstilindustrien, og oppgaven stiller blant annet spørsmål som:

"Vil arbeidsforholdene noen gang bli bedre, eller vil det klesgigantene alltid finne nye måter å utnytte billig arbeid?"

Utdrag

Tekstilindustrien har blitt en del av den globale økonomien i Asia det siste århundre. Arbeiderene tjener jobber under forferdelige forhold med en lønn på så lite som 5kr i timen, mellom 48-72 timer i uken. Vil arbeidsforholdene noen gang bli bedre, eller vil det klesgigantene alltid finne nye måter å utnytte billig arbeid?

Før tekstil industrien i Østen ble brukt, hadde både USA og Europa egen produksjon. I Europa var det hovedsakelig Italia, Tyrkia og Portugal, og i USA var det sørstatene. Norge hadde også noe tekstilproduksjon, som f.eks Dovre fabrikker i Bergen. Etter hvert flyttet de store fabrikkene østover, hovedsakelig Kina i regionene rundt Shanghai og Hong Kong, for å få billigere arbeidskraft. Disse fabrikkene har hatt stor innflytelse på Kina sin økonomi, og har hjulpet Kina med å bygge seg opp. Tekstilindustrien gjorde at flere kinesere fikk seg jobb og holdt mennesker i livet. Det frie marked har ført til at fabrikkene utnytter den billige arbeidskraften og får dermed senket prisene på varene sine... Kjøp tilgang for å lese mer

Tekstilindustrien i Asia og Afrika

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.