Sammenlikning av folkeeventyr og kunsteventyr | Eventyranalyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 5
  • 2713
  • PDF

Sammenlikning av folkeeventyr og kunsteventyr | Eventyranalyse

En sammenligning av to folkeeventyr og to kunsteventyr av H.C. Andersen. Sammenligningen er et manuskript til et foredrag og inneholder også eventyranalyse av alle eventyrene. Eventyrene som sammenlignes er "Prinsessen som ingen kunne målbinde", "Askeladden og de gode hjelperne", "Svinedrengen" og "Fyrtøyet".

Lærers kommentar

Jeg hadde utdypet meg bra, og funnet mange interessante temaer.

Innhold

Innledning
Fremgangsmåte og målet i eventyrene
Tenkesettet i eventyrene
Tall i eventyrene
Slutten på eventyrene
Er eventyrene stereotype?
Moralen og budskapet i eventyrene
Konklusjon

Utdrag

Det var en gang ei lita jente som het Amalie, som hadde bestemt seg for å analysere to kunsteventyr opp mot to eventyr av Hans Christian Andersen. Det var ingen lett oppgave for den lille jenta, men slik gikk det til.

Vi må skille mellom de egentlige folkeeventyrene og eventyr som skjønnlitterære fortellinger. Sistnevnte ble skrevet for underholdning av navngitte forfattere som Alf Prøysen og H.C. Andersen. Folkeeventyrene har et overnaturlig innhold som har blitt overlevert både muntlig og skriftlig til både barn og voksne.

Hans Christian Andersen, som går under navnet H.C. Andersen levde mellom 1805 og 1875 i Danmark. Han var en dansk forfatter og poet, og er hovedsakelig kjent for de utallige eventyrene ha utga. Eventyrene er oversatt til over 100 språk, og er de nest mest oversatte tekstene i verden, etter bibelen. H. C. Andersen er en av den danske gullalders hovedperson.

Det finnes mange eventyr av både folkeeventyr, og av H.C. Andersen, men jeg ønsket å sammenlikne:
Prinsessen som ingen kunne målbinde
Askeladden og de gode hjelperne
Svinedrengen
Fyrtøyet

Framgangsmåten og målet
Så det er slik at alle ønsker seg noe. Vi ser at i alle eventyrene er premien prinsessen og kongeriket. De jobber hardt for å få henne, men fremgangsmåten er forskjellig. Alle har hindre på veien til målet. I folkeeventyrene er det prinsessen som er hinderet i «prinsessen som ingen kunne målbinde» og kongen i «Askeladden og de gode hjelperne» I kunsteventyrene er det faktisk det samme. Prinsessen er hinderet i «Svinedrengen», mens kongen er hinderet i «Fyrtøyet». Det som er likt i alle eventyrene er at man ble straffet om man feilet med oppdraget sitt. I «prinsessen som ingen kunne målbinde» ville man få svimerker på ørene om man ikke klarte å målbinde prinsessen. I «Askeladden og de gode hjelperne» ble man satt i livsfarlige oppgaver, som egentlig var umulig å gjennomføre. I «svinedrengen» kan man si at han fikk en straff, i og med at han først måtte leve som en... Kjøp tilgang for å lese mer

Sammenlikning av folkeeventyr og kunsteventyr | Eventyranalyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.