Sammenligning av Tyskland og Mosambik

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Ungdomsskolen 10. klasse
  • Samfunnsfag
  • 5
  • 17
  • 4131
  • PDF

Sammenligning av Tyskland og Mosambik

Artikkel som sammenligninger et I-land og et U-land i samfunnsfag. I oppgaven sammenlignines Tyskland og Mosambik. Artikkelen kommer blant annet inn på de to landenes økonomi, geografi, befolkning, historie, og religion og sammenligner dette.

Lærers kommentar

Svært bra oppgave. Godt fagspråk, bra engasjement og bra med refleksjon når du sammenligner oppgavene.

Innhold

Forord
Mosambik
- Geografi
- Historie
- Befolkning
- Politiske forhold
- Naturressurser
- Økonomi
- Religion
Tyskland
- Geografi
- Historie
- Befolkning
- Økonomi
- Politiske forhold
- Religion
Sammenligning
- I- land
- U-land
- Historie
- Befolkning
- Politisk styresett
- Økonomi
- Hvorfor har landene utviklet seg så forskjellig?
Videre utvikling
- Tyskland
- Mosambik
Etterord
Kilder

Utdrag

Forord:
I denne geografioppgaven skal jeg ta for meg et i-land og et u-land, deretter sammenligne dem. Jeg ønsker å lære om landene, og se de enorme forskjellene i land rundt om i verden. Jeg ønsker også å forstå sammenhengen mellom økonomi, geografi, befolkning, historie og hvordan disse faktorene har påvirket levestanderen i landene.
Det var flere forskjellige grunner til at jeg valgte Tyskland. For det første har jeg tysk som fremmedspråk, og ønsket derfor å lære mere om dette landet. Jeg tror jeg kan få bruk for det jeg lærer i denne oppgaven i fremmedspråket.
Grunnen til at jeg valgte Mosambik var fordi at dette landet er helt på bunn i levestanderen. Da for jeg kontrastene mellom Tyskland og Mosambik.
Her er litt generell fakta om landene:

Geografi:
Mosambik er en republikk i den østlige del av det sørlige Afrika. Landet grenser til Tanzania i nord, Malawi og Zambia i vest og Sør-Afrika og Swaziland i sørvest. Det er et nokså stort land , 2,5 ganger større en Norge. Landet strekker seg over 802 000 km2, som gjør det til verdens 36. største land ifølge CIA World Factbook.

Landets sørlige del består hovedsakelig av et bredt kystlavland. Mot vest stiger landet trinnvis mot et høylandsplatå. Mosambik er en veldig stor kystlinje, kan minne litt om Norges kystlinje. Kystlinjer er på hele 2470 km. De høyeste fjellene i Mosambik er Binga, 2436 moh. og Namuli, 2419 moh. som begge ligger rett ved grensen til Zimbabwe. Veldig mange elver flyter fra høylandet mot øst. Den viktigste og største er Zambezi, som munner ut i Indiahavet og er Afrikas 4. største elv.

De viktigste byene i Mosambik er Maputo (932000 innbyggere), Beira (299000 innbyggere) og Nampula (251000) innbyggere. Hovedstaden er Maputo.

Historie:
I 1498 nådde den portugisiske sjøfareren Vasco da Games Mosambik. Portugal etablerte stadig mer kontroll over Mosambik, først med opprettelse av handelsstasjoner og besetninger langs kysten og ved Zambezi – floden ved innlandet. Dette gjorde først og fremst for å få kontroll over gullhandelen i landet. Hele Mosambik var ikke underlagt av Portugal før 1920... Kjøp tilgang for å lese mer

Sammenligning av Tyskland og Mosambik

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.