Særemne om to filmer: "Import-eksport" og "Victoria"

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Yrkesfaglig Vg3
  • Norsk
  • 4
  • 9
  • 2426
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om to filmer: "Import-eksport" og "Victoria"

I denne fordypningsoppgaven skal jeg ta for meg forbudt kjærlighet som tema. Jeg skal skrive om to filmer, den ene er "Victoria" fra 2013 av Torun Lian som er basert på romanen av Knut Hamsun, og den andre er "Import-eksport" fra 2005 av Khalid Hussain.

Særemnets problemstilling er:
Hvordan utvikler den forbudte kjærligheten seg gjennom tidene? Hva og hvem som kan skille et forhold kan variere fra tid til tid. Jeg skal prøve å svare på problemstillingen ved å sammenligne de to ovennevnte filmene.

Innhold

Tema/problemstilling
Victoria
Miljøskildring
Personskildring
Import eksport
Miljøskildring
Personskildring
Konklusjon
Kildebruk

Utdrag

Victoria
Storfilmen Victoria er basert på Knut Hamsuns verdenskjente klassiker om det ulykkelige kjærlighetsforholdet mellom Victoria og Johannes.
Johannes og Victoria er barndomsvenner, hans far er den fattige mølleren, og hun er datter til godseieren. De elsker hverandre dypt, men presset fra faren til Victoria får hun til å velge kammerherrens sønn Otto til fordel for Johannes. Livet skal by på store utfordringer for dem begge før de innrømmer sin kjærlighet for hverandre.

Miljøskildring
Handlingen i filmen foregår ved barndomshjemmene til Johannes og Victoria. Vi møter dem ofte ved vannet og i skogen. Det er åpenbart at det foregår om våren/sommeren på grunn av blomstene i skogen og sola som skinner. Filmen er lagt til i Knut Hamsuns tidsperiode som da var kalt for nyromantikken i år 1898. Nyromantikken er en tidsperiode som hadde fokus på det ubevisste sjelelivet og menneskets irrasjonelle sider, altså det motsatte av en forventer av et menneske. I filmen så møter vi på Johannes som er veldig glad i naturen, han elsker å være ute i skogen for å nyte utsikten. Siden Johannes og Victoria ofte møtes i skogen oppfatter Johannes naturen som hellig. Dette er noe som kjennetegner nyromantikken i filmen. Samfunnet de levde i hadde store klasseforskjeller hvor de fattige havnet i vonde situasjoner, som for eksempel i scenen hvor Otto og vennene hans prøver å ødelegge verkstedet til ...

---

Import/eksport
Den norske gutten Jan elsker den pakistanske jenta Jasmin. Jasmin har blitt lovet til sin pakistanske fetter som kommer til Norge for å gifte seg med henne. Under dekk, later Jan som at han skal skrive en reportasje om innvandrerbutikken som faren til Jasmin eier, det fører til at han får jobb der. Medhjelperen i butikken Yousaf, er med på å hjelpe Jan til å bli muslim, slik at familien aksepterer han og kan få Jasmin. Jan forsøker å arbeide synet til Allahditta (far til Jasmin) på ekteskap mellom to som er glad i hverandre men fra forskjellig kultur, som faren er dypt i mot. Filmen er en usedvanlig og generøs komedie med mye humor som gir oss et syn på pakistansk-norske kulturforskjeller, og problemer knyttet til dem.

Miljøskildring
Handlingen i filmen foregår i byen Oslo. Scenene befinner seg mest i butikken, hjemme hos Jasmin og hjemme hos Jan. Det ser klart ut at det foregår rundt om i høsten på grunn av klærne og været. Filmen er laget i 2005, og det er ingen bestemt tidsperiode som framstilles,... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om to filmer: "Import-eksport" og "Victoria"

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 25.01.2016
    Det var meget bra begge to. Problemstilling passet godt med de to filmene.