Særemne om oppvekst | «Ut og stjæle hester» og «Lillelord»

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 14
 • 4752
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om oppvekst | «Ut og stjæle hester» og «Lillelord»

Et særemne / fordypningsoppgave med tema oppvekst. Særemnet tar for seg analyse av romanene "Ut og stjæle hester" av Per Petterson og "Lillelord" av Johan Borgen. Oppgaven inneholder en teoridel om sosialisering og psykologi (Freud), personkarakteristikk av hovedpersonene, sammenligning av romanene og en konklusjon.

Problemstilling:
Hvordan skildres oppveksten til hovedpersonene i romanene «Ut og stjæle hester» og «Lillelord»?

Innhold

Innledning – oppvekst og oppdragelse
Presentasjon av «Ut å stjæle hester» og «Lillelord»
Mennesket i sosial setting
- Sosialisering
- Freuds teorier
En reise i Trond Sanders fortid
Lillelord, en gutt med to personligheter?
Sammenligning av Trond Sander og Wilfred Sagen
Konklusjon
Kildeliste

Utdrag

III - Innledning - oppvekst og oppdragelse
Oppvekst er den tiden fra et menneske er født, til de regnes som voksen. Hendelser og lærdom i oppveksten er med på å prege resten av livet til et menneske. En vanlig oppvekst er basert på ulike faktorer, og ethvert individ har nødvendige behov gjennom barndommen. Trygghet, kjærlighet, felleskap, anerkjennelse og positiv selvoppfatning er de sentrale behovene. Riktignok har «synet» på oppdragelse forandret seg gjennom en håndfull tidsepoker, som alt annet. Oppveksten til et barn tidlig på 1900-tallet er veldig forskjellige fra i dag, 100 år seinere. Hvis vi åpner et fotoalbum med bilder av barn fra ulike tidsepoker, ser vi forskjeller. Framstillingen varierer med den sosiale klassen de tilhørte. To ulike barndommer vises når vi ser bilder av borgerskapets døtre i hvite kjoler, og arbeiderklassens barn i ″grovere″ klær. Også dagens barn kledd opp i dyre merkeklær, og teknologiske duppeditter i hånden, illustrerer en annen barndom.

Vi er alle preget av vår egen oppvekst, og det er et aktuelt tema også i dagens samfunn. For å belyse dette temaet, har jeg valgt to kjente bøker; «Ut og stjæle hester» av Per Petterson og «Lillelord» av Johan Borgen. Men hvorfor valgte jeg akkurat disse bøkene av de mange som omhandler oppvekst? Jo, det er så enkelt som at det er to av de klassiske bøkene som omhandler dette temaet. Dessuten handler disse to romanene om to forskjellige «typer» oppdragelser; oppvekst i et borgerlig hjem og i overklassen fra «Lillelord», og vi følger en mann i middelklassen som minnes en sommer full av arbeid tidlig i oppveksten.

Per Petterson er en norsk forfatter som er kjent for sine prosabøker om familiebånd og familiekonflikter. Boka jeg har valgt å lese, «Ut og stjæle hester», har gitt han bokhandlerprisen og litteraturkritikerprisen. Johan Borgen er også en kjent forfatter fra Norge. Han skrev ofte tekster omkring identitetsspørsmål, og var inspirert av blant annet Hamsun.

I denne oppgaven har jeg lagt vekt på hvordan de to hovedpersonene i hver sin roman blir preget av det som skjer i barndommen. Først skal vi se på temaene sosialisering og trekke inn litt om Sigmund Freud, en som har betydning for bøkene vi også skal se på. Problemstillingen min er: Hvordan skildres oppveksten til hovedpersonene i romanene «Ut og stjæle hester» og «Lillelord»?... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om oppvekst | «Ut og stjæle hester» og «Lillelord»

[3]
Brukernes anmeldelser
 • 09.10.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  BRA!......................................
 • 22.05.2014
  Utrolig hjelpsom og godt skrevet særemne.
 • 19.01.2016
  Skrevet av Student på 5. år
  Godt skrevet og fint begrunnet med sitater fra tekstene det er tatt utgangspunkt i.