Rusmisbruk og narkotikapolitikk | Tentamen i Sosialkunnskap vår 2016

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Sosialkunnskap
 • 5
 • 9
 • 3143
 • PDF

Rusmisbruk og narkotikapolitikk | Tentamen i Sosialkunnskap vår 2016

Dette er en tentamensbesvarelse i Sosialkunnskap omhandlende rusmisbruk og narkotikapolitikk i Norge. Oppgaven er delt i to deler. Del 1 handler om rusmisbruk. Her forklares ulike årsaker til rusmisbruk. I del to redegjøres det for narkotikapolitikk og rehabiliteringsprogrammer, henholdsvis i Norge.

Lærers kommentar

Godt skrevet, relevante teorier og fagkunnskap ble trukket godt inn i oppgaven. Oppgaven viser også en selvstendig refleksjon og objektive meninger som viser en nøytralitet.

Utdrag

Del 1)
I denne oppgaven skal jeg nevne ulike årsaker til rusmisbruk og trekke inn relevante teorier. Først og fremst vil jeg si litt om hva rus egentlig er for å så gå videre på oppgaven.

Rus en kjemisk prosess i hjernens belønningssystem som gir oss glede, velvære, eufori også videre. Kroppen har naturlig ¨rusproduksjon¨ som innebærer en frigjøring av signalstoffer som dopamin, endorfiner, serotonin etc. Tilførte rusmidler kaprer belønningssystemet i hjernen, og stimulerer kraftigere enn naturlig stimuli. Rusmidler endrer derfor hjernen vår og vi føler ikke glede på samme måte, vi er satt ut av spill og det tar tid før det blir normalt igjen (PP 2016).

...

Del 2)
I de senere år har vi fått en mer human narkotikapolitikk i Norge, og det har kommet flere tiltak for behandling av narkotikamisbruk, som LAR og sprøyterom. I denne oppgaven skal jeg vurdere hvor godt egent disse tiltakene er til forebygging og behandling av narkotikamisbruk og narkomane. Jeg skal også trekke inn relevante teorier og konkludere oppgaven på slutten.

Først og fremst er det mange som tror at narkomane og rusavhengige er ¨de¨ som vi ser med bøyde rygger, sittende på en benk i sentrum og ser rett og slett syk ut, men det er ikke alltid tilfelle. Rusavhengige er vanlige mennesker som deg og meg. Vi har selvfølgelig også de som først er beskrevet, men som oftest er det helt vanlige mennesker som ofte sliter langt mer enn bare med en rusavhengighet.

Vi må heller ikke glemme at rusavhengighet ofte henger sammen med kriminalitet. De som er tungt inne i en rusmiddelkarriere sliter ofte med å finansiere rusbruken, og tyr ofte til ulovlig atferd for å dekke kostnadene til rusbruken... Kjøp tilgang for å lese mer

Rusmisbruk og narkotikapolitikk | Tentamen i Sosialkunnskap vår 2016

[1]
Brukernes anmeldelser
 • 01.03.2017
  Skrevet av Elev på Vg3
  veldig bra skrevet, men litt rotete oppgave