Arbeidsfolk av Alexander Kielland | Analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 3
  • 1045
  • PDF

Romananalyse: Arbeidsfolk av Alexander Kielland | Analyse

Analyse og tolkning av Alexander Kiellands roman "Arbeidsfolk". Litteraturhistorisk analyse av et utdrag av "Arbeidsfolk" av Alexander Kielland med særlig fokus på realisme.

Oppgaven analyserer utdraget og trekker litteraturhistoriske linjer til realismen, naturalismen, impresjonismen og modernismen.

Studienetts kommentar

"God innledning som setter "Arbeidsfolk" i forhold til tiden og Det moderne gjennombruddet (Georg Brandes). Det trekkes flotte litteraturhistoriske linjer gjennom hele oppgaven, men oppbygningen av oppgaven er litt uryddig.
Eleven kunne med fordel startet med å analysere utdraget og deretter gått videre til de litteraturhistoriske betraktningene.
God som inspirasjon til oppgaver som har fokus på litteraturhistorien (særlig realisme, naturalisme og impresjonisme)"
Behøver du mer informasjon om de litterære epokene i norsk litteraturhistorie?
Se vår utfyllende oversikt her.

Utdrag

Alexander Kielland (1849-1906) var en forfatter som, sammen med Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen og Jonas Lie ble oppfattet som ”De Fire Store” innenfor norsk litteratur i det 19.århundre.

Han og Georg Brandes delte oppfatningen om at litteratur skulle fungere som et middel til å uttrykke sosial og samfunnsmessig kritikk. Alexander Kielland skrev avslørende om de fattige i samfunnet og hånet og kritiserte kapitalismen og byråkratiet. Likevel fulgte han ikke etter de mange andre forfattere på den tiden, som var opptatt av sosialisme.
Gjennom hele forfatterskapet forble Alexander Kielland en forfatter innenfor realismen og unnlot dermed å følge tendensen i tiden som var den naturalistiske skrivestilen.

”Arbeidsfolk” er trolig det av Kiellands verker som har den skarpeste tonen overfor byråkratiet og den norske stat, som blir satt i skarp kontrast til befolkningen på landet. Som nevnt benytter Kielland den realistiske skrivestilen i alle verkene sine og derfor også i dette. Realismen var opprinnelig et begrep som oppstod i Frankrike på 1850-tallet. Realismen fungerte som motsetning til idealismen, og fra begynnelsen var det derfor viktig og tydelig vise virkeligheten uten å pynte på den. I starten ble realismen ofte sett på som en pessimistisk beskrivelse av de triste og skitne sidene av tilværelsen. En trøstesløs avdekning av livet bak fasaden. Begrepet realismen har siden den gang endret karakter til et begrep som benyttes om virkelighetsnære skildringer - på både godt og vondt... Kjøp tilgang for å lese mer

Arbeidsfolk av Alexander Kielland | Analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Arbeidsfolk av Alexander Kielland | Analyse, har også lastet ned