Analyse av "Professor Hieronimus" av Amalie Skram

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 4
 • 3
 • 992
 • PDF

Romananalyse: Analyse av "Professor Hieronimus" av Amalie Skram

Analyse og tolkning samt perspektivering av romanen "Professor Hieronimus" av Amalie Skram.

Oppgaven inneholder bl.a. sammendrag, en analyse av Elses "sykdom" samt en perspektivering til Amalie Skrams eget liv og samtid.

Studienetts kommentar

En fin oppgave som viser god forståelse for boken og tiden den er skrevet i.

Det er veldig bra at innledningen og avslutningen nettopp perspektiverer boken til samtidens debatt om kjønnsroller, psykiske liselser etc. Selve analysedelen er likevel litt kortfattet og kunne med fordel utdybet de mer tekstnære observasjonene. Det mangler også henvisninger til hvor bakgrunnsinformasjonen er hentet fra.

Innhold

Amalie Skram
Sammendrag
Fra vondt til verre
Ekstremt sakte tempo
Opptakten

Utdrag

Den tragiske historien om maktesløshet, kjønsrollefordeling og tvangsoppdragelse med tittelen Professor Hieronimus ble skrevet av Amalie Skram i 1895. Historien var et svar på den maktesløsheten hun selv opplevde som pasient, og ble et viktig bidrag til samtidens psykiatridebatt. Men hvorfor fikk denne dystre historien så stor innflytelse?

Amalie Skram
Amalie Skram ble født i 1846 i Bergen og døde i 1905 i København. Før sin død ble hun gift og skilt to 2 ganger. I perioder led Skram av psykiske problemer og lot seg derfor innlegges på Sankt Hans Hospital. Opplevelsen fra hospitalet ga henne motivasjonen til å skrive boken Sct. Jørgen. Inspirasjon til boken Professor Hieronimus kom etter at hun hadde oppholdt seg på Kommunehospitalet i København. Hun gikk dermed i gang med en problemstilling som var høyst aktuell på denne tiden. Spørsmålet som var heftig diskutert handlet om behandlingen av psykisk syke og legenes nesten ukrenkelige autoritet overfor disse. Overlegen på Københavns Kommunehospitals psykiatriske avdeling, Knud Pontoppidan, gjorde et stort inntrykk på Skram. Han ble derfor et indirekte portrett av hovedpersonens antagonist, Hieronimus, som har samme navn som bokens tittel.

Sammendrag
I hjemmet er Else Kant presset av rollene som mor, kone og kunstner. Hun bor i et... Kjøp tilgang for å lese mer

Analyse av "Professor Hieronimus" av Amalie Skram

[4]
Brukernes anmeldelser
 • 16.11.2012
  God oppgave! Fikk frem poenget med boken på en tydelig måte: debatt om kjønnsroller, maktforhold, psykiatri på 1800-tallet i både innledning og avslutning.
 • 15.09.2014
  Skrevet av Elev på Vg3
  En grei tekst som gir relevant informasjon
 • 25.01.2016
  yess hjelpsom veldig mye ja
 • 26.11.2012
  Skrevet av Elev på Vg3
  Hjelp meg virkelig mye i særemne :)

Brukere som har lastet ned Analyse av "Professor Hieronimus" av Amalie Skram, har også lastet ned