Prøve i Ernæring og Helse - Naturfag | Fasit

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 5
  • 15
  • 2877
  • PDF

Prøve i Ernæring og Helse - Naturfag | Fasit

Her finner du en fasit til en prøve i naturfag som handler om Ernæring og helse. Oppgavesettet inneholder 30 oppgaver med svar, og kan brukes som øving til prøve. Oppgavene inneholder både kort- og langsvarsoppgaver, og du får en grunnleggende oppsummering i de viktigste punktene du skal kunne i forbindelse med Ernæring og helse.

Innhold

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
o beskrive kjemiske kjennetegn og forskjeller på de viktigste næringsstoffene
o gjøre rede for de viktigste sporstoffene, mineralene og saltene i kroppen
o gjennomføre enkle kjemiske påvisninger av næringsstoffer i matvarer
o forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av de viktigste næringsstoffene
o gjøre rede for noen hovedbestanddeler i kosmetiske produkter og lage et slikt produkt med egen varedeklarasjon
o drøfte spørsmål knyttet til ernæring, trening, slanking, spiseforstyrrelser, livsstilssykdommer

Utdrag

Forklaring på dette er at atomer blir spesielt stabile når de får åtte elektroner i ytterste skall (åtteregelen). Det forsøker de å få til ved for eksempel å dele elektroner med hverandre. Karbonatomet mangler fire elektroner i ytterste skall for å oppnå er stabil ladning. Elektronene som mangler kan karbonatomet få ved å dele elektroner med andre atomer. Vi kaller denne formen for binding mellom atomer i et molekyl for elektronparbinding. Et eksempel: Metan CH4

...

Hva er karakteristisk for umettet fett? (ett riktig svar)

o Det har en eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene i fettsyrene
o Det er i fast form ved romtemperatur. Fett er bygd opp av lange karbonkjeder med en -OH-gruppe i enden
o Det har bare enkeltbindinger mellom karbonatomene i fettsyrene
o Det forekommer mest i animalsk fett

...

Hvilken av påstandene om forbrenningen (celleåndingen) i kroppen er riktig? (ett riktig svar)

o Forbrenning av næringsstoffene skjer i fordøyelseskanalen.
o Forbrenning av 1 g mettet fett gir omtrent dobbelt så mye energi som 1 g umettet fett.
o Forbrenning av næringsstoffer skjer hovedsakelig i muskelcellene i kroppen.
o I forbrenningen kan både karbohydrater, fett og proteiner bli brutt ned til karbondioksid og vann.

...

a) i munnen

Fortennene klipper og jekslene knuser mater til mindre biter. Fra spyttkjertlene kommer det spytt som bløter opp maten og gjør den lettere å svelge. Spytt inneholder et enzym (amylase) som spalter stivelse til enklere karbohydrater. Spytt inneholder også et basisk stoff, hydrogenkarbonatier, HCO3-. Dette stoffet beskytter tennene mot de sure stoffene som finnes i maten og som skilles ut av bakterier vi har i munnhulen. Tungen elter maten og setter i gang svelging ved å presse opp mot ganen forfra og bakover. Når du svelger går maten ned gjennom spiserøret til magesekken. Musklene i spiserøret trekker seg sammen i bølger som går ovenfra og klemmer maten nedover.

b) i magesekken

I magesekken blir maten tilsatt magesaft og eltet til en mer tyntflytende masse. Magesafta blir dannet i kjertler i mageveggen og inneholder saltsyre (HCI), slim og enzymer. Saltsyra gjør magesafta sur (pH 1-2) og dette bidrat til å drepe bakteriene i maten. Slimet beskytter magesekken både mot saltsyra og mot enzymene, slik at magesekken ikke skal bli brudd ned på samme måte som maten. Pepsin, et av enzymene... Kjøp tilgang for å lese mer

Prøve i Ernæring og Helse - Naturfag | Fasit

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 10.12.2013
    fwefweweffewfewfewefwef