President Obamas avskjedstale | Retorisk analyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg2
  • Norsk
  • 6
  • 5
  • 1969
  • PDF

President Obamas avskjedstale | Retorisk analyse

Dette er en retorisk analyse av president Barack Obamas avskjedstale fremført 10. januar 2017. Oppgaven begynner med å presentere konteksten, målgruppen og handlingen i talen. Dernest ses det nærmere på elementer som dispositio, actio, aptum, språklige virkemidler og kroppsspråk. I tillegg analyseres bruken av de retoriske appellformene. Analysen avslutter med å vurdere talens suksess.

Utdrag

10. januar 2017 i Chicago holdt Barack Obama sin avskjedstale som markerte hans avslutning som president i USA, etter åtte år i Det Hvite Hus. I og med at han er avsender, prøver han å stå frem som optimistisk og sentimental for mottakerne, etter som han aldri kommer til å få sjansen til å bli president igjen. Målgruppa eller publikum, som både er innbyggerne i Chicago, demokratene og hele det amerikanske folket, viser at de er engasjerte under talen. De jubler, ler og av og til skriker at han må fortsette i fire år til. Obama holder en positiv tone i hele talen, og dette viser at han går av med et smil om munnen og hevet hode. Det hjelper ham også å avslutte presidentskapet med et like godt inntrykk som han hadde i begynnelsen av det.

Talen tar for seg mye av det Obama har på hjertet, for dette er hans siste tale som president i USA. Man kan også si at det er en slags takketale, siden han tidligere hadde sagt at det var hans mulighet til å takke for alle hilsenene han hadde fått. I løpet av talen snakker han mye om det som har skjedd i USA de siste åtte årene, altså hva han har oppnådd som president. Han gjentar blant annet at det har skjedd forandringer som ingen ville trodd skulle skjedd da han først tok over som president i 2009: “If I had told you eight years ago that (…) you might have said our sights were set a little too high.” Eksempler på dette kan være at de fikk fart på bilindustrien, fikk en slutt på Irans atomprogram og gjorde ekteskap for likekjønnede lovlig. I tillegg snakker han mye om framtiden, og at den, med Trump i ledersetet, vil bli svært bra for folket. Viktige innholdsmomenter er også demokrati og amerikansk historie, samt forandring og håp om en god framtid. Han framstiller alt veldig positivt. Med andre ord fungerer talen både som et tilbakeblikk på alt det gode som har skjedd, samtidig som han overbeviser alle om å se lyst på framtiden.

I forhold til dispositio, altså sakenes rekkefølge i talen, begynner han å snakke om livet sitt som en reise, hvordan omstendighetene var da han først kom til Chicago, og hvordan han kom dit han står i dag. Mange ganger gjentar han hvordan det har vært å være president. Han trekker også inn mye historie, blant annet om andre verdenskrig og grunnleggerne av USA. Ord som “change” og “democracy” går igjen i talen, og dette kan symbolisere at demokratiet er en viktig ting for folket, men selv om det blir forandring i regjeringen må ikke folket miste håpet. Dette ligger veldig mellom linjene, men han gir et budskap om at forandring er en god ting, at man ikke må se mørkt på det. Han avslutter omsider talen med å takke sine nærmeste og hele det amerikanske folket for deres støtte... Kjøp tilgang for å lese mer

President Obamas avskjedstale | Retorisk analyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.