Oliver Twist - fra bok til film | Særemne

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 15
  • 4114
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Oliver Twist - fra bok til film | Særemne

Dette er et særemne som ser nærmere på adaptasjonen av boken "Oliver Twist" av Charles Dickens til filmen "Oliver Twist" regissert av Roman Polanski.

Særemnet redegjør blant annet for elementer som karakterer og tema i de to verkene. I tillegg drøftes likheter og ulikheter ved boken og filmen.

Problemstilling
Hva er de største ulikhetene mellom boken og filmen? Hvorfor velger Roman Polanski å filmatisere en bok som har blitt adaptert flere ganger?''

Innhold

Innledning 2
Litt om forfatteren 2
Litt om regissøren 2
Karakterene/personene 3
Drøfting 5
Tema 6
Likheter mellom Oliver Twist, Roman Polanski og Charles Dickens 7
Polanskis vri på filmen 8
Ulikhetene mellom de to mediene 9
Konklusjon 11

Utdrag

Innledning
Da jeg skulle velge ut litteraturen som jeg tenkte å bruke til fordypningsoppgaven hadde jeg vansker med å finne noe som jeg kunne arbeide med og samtidig passet meg. Etter en lang tid med leting endte jeg opp med boka Oliver Twist av Charles Dickens og filmen som er produsert av Roman Polanski. Grunnen til at jeg valgte de var at jeg hadde sett filmen for flere år siden, og historien om den unge gutten gjorde sterkt inntrykk på meg, selv om hovedpersonen er en fiktiv person. Jeg skal analysere filmen og boken.

Litt om forfatteren
Oliver Twist er skrevet av den engelske forfatteren Charles Dickens. Han ble født 7.februar 1812 i Portsmouth og vokste opp i London under vanskelige forhold. Han tar med mye av sine erfaringer i romanene han skriver. Hans verk er verdenskjent, blant de er Oliver Twist, A Christmas Carol, Nicholas Nickleby, David Copperfield, A Tale of Two Cities and Great Expectations. Han skapte en del av verdens mest minneverdige fiktive figurer og betraktes i England som den fremste viktorianske romanforfatter.

Litt om regissøren
Roman Polanski er en regissør fra Polen, men ble født i Paris. Når han ble 3 år gammel bestemte foreldrene hans å flytte til Polen, Krakow. I 1941 under 2. verdenskrig, så ble faren hans tatt av nazistene til straffeleir i Mathausen i Østerrike. Moren ble sendt til den grusomme leiren Auschwitz. Hun kom aldri tilbake. Roman Polanski gjenforentes med faren hans når han ble 14 år gammel, når krigen var over.

Interessen for skuespill begynte sent på 50-tallet. Han begynte også å regissere kortfilmer mens han gikk på filmskole. Første spillefilm han regisserte var ‘' Kniven i vannet'', og hans første engelskspråklige film, Repulsion, vant sølvbjørnen i Berlin. Han fikk Gullbjørnen for Cul de Sac, og sitt livs suksess oppnådde han med Rosemary's baby
Det har vært skandaler og tragedier, men Polanski har regissert mange suksessfulle filmer.

Andre filmer han har regissert- Chinatown, Death And The Maiden, The Ninth Gate, Pirates, Tess, Frantic, Pianisten.

Kort handlingsreferat
I det nittende århundre blir den foreldreløse Oliver Twist sendt fra barnehjemmet til et fattighus, der barna er mishandlet og knapt matet. Han flytter til huset til en mann som jobber med begravelsesvirksomhet, men etter han blir urettferdig og dårlig behandlet, begynner han en syv dagers flykt til London. Han ankommer utmattet og sulten, han møter på en gjeng lommetyver som er ledet av den gamle skurken Fagin. Når Oliver blir feilaktig tatt for tyveri, så møter han på den velstående Mr. Brownlow. Herren tar med seg Oliver til hans hjem og behandler ham som sin egen sønn. Fagin og den farlige Bill Sykes bestemmer seg for å kidnappe Oliver fra Mr. Brownlow og de planlegge et innbrudd i huset til Mr. Brownlow.

Karakterene/personene
Jeg vil se nærmere på hvordan de sentrale karakterene Oliver, Fagin og de andre karakterene fremstilles i både bok og film, med den intensjonen om å finne ut hvordan karakterene endres i overgangen fra et medium til et annet. Hovedvekten min ligger på Oliver, siden jeg mener at hans rolle, som romanens hovedperson, har gjennomgått den største endringen i filmen. Jeg mener han har fått større karakter i filmen. Mitt inntrykk er at Fagin også har fått en større rolle, og mer tyngde, som filmkarakter.

Romanens hovedperson er Oliver, han blir foreldreløs født i et arbeidshus. Oliver er mellom ni og tolv år gammel da den viktigste handlingen i romanen oppstår. Selv blir han behandlet med grusomhet og er omgitt av grovhet for det meste av sitt liv. Han er uskyldig barn, og hans sjarm trekke oppmerksomheten til flere velstående personer. Hans sanne identitet er det sentrale mysteriet i romanen. Det som er spesielt verdt å merke seg om boken er at Oliver egentlig ikke er hovedpersonen i historien. Han beveger seg rundt handlingene og karakterene kretser rundt ham, men man får følelsen av at han egentlig bare er der for å vise at grusomheter og elendigheter også kan skje med de som er engleaktig.

Boken har flere forskjellige karakterer som er i fokus i historien til ulike tider, fra den trangsynte Mr. Sowerberry til Olivers livredder Mr. Brownlow. I andre halvdel blir vi introdusert for Mrs. Maylie, hun er den eldre kvinnen som redder Oliver, og hun er den typen som er snill mot alle uansett fortid, så lenge de forandrer seg, så de blir bedre mennesker. Vi har også Fagin, Sykes, Nancy og Arful Dodger som gjør historien mer spennende... Kjøp tilgang for å lese mer

Oliver Twist - fra bok til film | Særemne

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.