Novelle med utgangspunkt i Skrik og Sult

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 4
 • 1604
 • PDF

Novelle med utgangspunkt i Skrik og Sult

Følgende oppgave inneholder en selvskrevet novelle som tar utgangspunkt i romanen "Sult" av Knut Hamsun og maleriet "Skrik" av Edvard Munch. Novellen har fått tittelen "Stjerner i mørket" og handler om bygdejenta Sigrid. Sigrid har flyttet til Kristiania og vandrer gatelangs alene og titter på de andre menneskene. Hun føler seg utstøtt og annerledes.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Lærers kommentar

Veldig bra skrevet oppgave med utgangspunkt i Skrik av E.M og Sult av K.H. Du viser gode kunnskaper om den tiden Sigrid befinner seg i og du beskriver nøye hennes følelser og omgivelsene rundt henne. Oppgaven viser høy kompetanse i faget. Bra jobbet!!

Utdrag

Klokken hadde så vidt passert fem på ettermiddagen, men likevel hadde mørket lagt seg over Kristiania. Den kalde vinterluften fikk Sigrids kinn til å bli røde som roser. Hun tittet rundt på alle menneskene som gikk forbi. Disse menneskene hadde det alltid så travelt med hva enn de skulle.

Slik var det ikke der hun kom fra. Sigrids hjemsted var lite og stille. Ei lita bygd vest for Kristiania. Bare rundt juletider kunne man legge merke til et par mennesker som strevde med å komme seg igjennom snøen for å handle inn julegaver. Familien hennes var fattig og hadde ikke råd til julegaver, derfor pleide Sigrid hver lille julaften å stå utenfor lokalet til kjøpmann Nygaard og se inn vinduet. For noen vintre siden så hun en velkledd mann gå inn til kjøpmann Nygaard og kjøpe et nydelig glitrende smykke av hvitt gull. Han var nok ikke fra bygda hun bodde i, for der hadde ingen hatt råd til et så dyrt smykke. Hun funderte en stund over hvem denne mannen skulle gi smykket til, og hun kom frem til den konklusjonen av at det måtte være hans kone. Det var da Sigrid bestemte seg for å reise inn til byen for å bosette seg, og få seg en jobb. Hun ønsket at kanskje også hun en dag ville få kunne gifte seg med en mann fra byen som gav henne slike gaver... Kjøp tilgang for å lese mer

Novelle med utgangspunkt i Skrik og Sult

[2]
Brukernes anmeldelser
 • 28.05.2015
  Skrevet av Elev på Vg3
  Fin novelle med tydelig utgangspunkt i Skrik og Sult. Spennende. Savner mer antydning og mindre direkte beskrivelser i novellen - vær kreativ med språket, vis i stedet for å fortelle.
 • 05.04.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  En god oppgave som viser kreativitet!

Brukere som har lastet ned Novelle med utgangspunkt i Skrik og Sult, har også lastet ned