Norsk språkstrid - Essay

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 3
  • 1133
  • PDF

Norsk språkstrid - Essay

Nynorsk essay om norsk språkstrid, både historisk og i dagens samfunn.

Oppgavetekst: Den dagen Noreg blei angripe av Tyskland og drege inn i ei av dei verste krigane i historia, var det tillyst massemøte i Oslo i protest mot 1938-reforma. Språket var for mange et spørsmål av større politisk interesse enn faren for krig. Skriv et essay om norsk språkstrid.

Hovedmål eller sidemål

Sidemål

Lærers kommentar

Du tør å leke deg med språket og du klarer i ganske stor grad å underholde. Du er kreativ i overskrift og innledning, det fenger interessen. Du skaper en god sirkelkompossisjon med avslutningen.Du kunne nok gått enda mer i dybden på koblinga mellom norsk språkstrid og inngangen til 2. verdenskrig, som oppgaven legger opp til – uten at dette er en stor svakhet med essayet. Språkmessig har du god kontroll på nynorsken. Dette er en 5'er.

Utdrag

Elegant dobbeldans

For ikkje så lenge sia var eg i Holmenkollen og så på tremila for damene. Therese Johaug så sitt snitt da Bjørgen ikkje var på startplass på grunn av sjukdom, og rykkja til i frå første sekund. Johaug vann, heilt glasklart. Ho vann faktisk så overlegent at ho bar eit gigantisk norsk flagg over heile Northugflata før oppløpet.

Løvebrøla frå tribuna bar nok langt forbi Frognevillaene og ned til Oslo by. Vi vann! Noreg vann. Vi vann? Kva er det som gjer knallsterke Therese Johaug til eit kolosalt og jublande vi? Kva hadde hend om ho ikkje vann, hadde det fortsatt vore eit klingande klart og ikkje minst norsk fellesskap der? Hadde frøken Johaug fortsatt vore heile Noreg den dagen, eller hadde ho berre vore Therese Johaug-landssvikaren som ikkje vann tremila i Kollen?... Kjøp tilgang for å lese mer

Norsk språkstrid - Essay

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.