Norrøn mytologi i Ringenes Herre | Fordypningsoppgave

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • Ingen karakter gitt
  • 11
  • 2636
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Norrøn mytologi i Ringenes Herre | Fordypningsoppgave

I denne fordypningsoppgaven redegjøres det for sammenhenger mellom norrøn mytologi og J.R.R. Tolkiens mytologi i Ringenes Herre.

Oppgaven starter med å legge ut om forfatterens oppvekst, liv og virke og gir dernest grunnleggende informasjon om verket.

Videre sammenlignes blant annet elementer som kosmologi, raser, områder og objekter i de to mytologiene.

Innhold

[1] J.R.R Tolkien
[1.1] De tidlige årene 3
[1.2] En lærds liv 3/4
[1.3] Fantasi og berømmelse 4/5
[2] Boken
[2.1] Norske oversettelser 5
[2.2] Bokdetaljer 5
[3] Norrøn mytologi
[3.1] Kosmologi 6
[3.2] Rasene 7
[3.3] Individer 8
[3.4] Områder 8
[3.5] Objekter 9
[3.6] Runer 9
[4] Oppsummering og konklusjon 10
[5] Kilder 11

Utdrag

[1] J.R.R Tolkien
[1.1] De tidlige årene
John Ronald Reuel Tolkien's tidlige liv var preget av tap. Født i Bloemfontein, Sør-Afrika den 3. januar, 1892, mistet Tolkien hans far på en alder av 4 år. Livet i det industrielle Birmingham, England som kontrasterte dramatisk men hans eksotiske fødselssted. Når familien konverterte til katolisismen, troen som Tolkien fulgte gjennom hans liv, ble forhold med hans utvidet familie svekket. Når han var tolv, døde hans mor av diabetes, som på den tiden var en uhelbredelig sykdom. På en alder av 16, møtte Tolkien Edith Bratt, også en foreldreløs ungdom som senere ville bli hans kone, men hans verge, Fader Francis Morgan, beordret han om å ikke se til hans 21 bursdag.

Tolkien mottok et stipend fra Oxford University og innrullerte i 1911, hvor han studerte det engelske språk og litteratur. Når Tolkien ble 21 i 1913, tok han kontakt med Edith and gjenopprettet deres forhold og romanse. I 1915, fullførte han hans studier med den høyeste grad av oppnåelse, og den 22. mars 1916, giftet han seg med Edith. Krig brøt ut mens Tolkien var på Oxford, og etter avslutningsseremonien, tok han opp hans kommisjon i The Lancashire Fusiliers. Han overlevde slaget ved Somme, en av de tøffeste slagene av 1. verdenskrig, og returnerte til England lidende av grøft feber.

[1.2] En lærds liv
Tolkien's første jobb etter krigen var å undersøke opprinnelser av ord for 'Oxford English Dictionary'. Han fant tidlig en posisjon som leser av engelsk språk på universitetet i Leeds i 1920, og i 1924, ble han utnevnt som professor av universitetet. i 1925, returnerte han til 'Oxford University' som professor i angelsaksisk på en utrolig alder av 33. Tolkien var en utmerket lærer og hans dramatiske forelesninger om Beowulf ble kjent som legendariske.

...

[2] Boken
Ringenes Herre er et romanverk, utgitt som oppfølger til Tolkiens første bok "Hobbiten" i 1954-55, i sjangeren fantastisk litteratur. Verket er sammensatt av 6 bøker. Tolkien ville opprinnelig publisere hele verket i ett bind, men etterkrigstiden mangel på papir utelukket dette. Historien ble i stedet delt opp i tre bind: Ringens brorskap (bok I og II), To tårn (bok III og IV), og Atter en konge (bok V og VI), samt seks tillegg og fire oversikter. Ringenes herre omtales ofte som en trilogi fordi de tre bøkene er så vidt distribuert, noe som er teknisk ukorrekt ettersom historien var tenkt på og skrevet som én bok, og de tre delene ikke leses uavhengig av hverandre.

...

[3] Norrøn mytologi
Når John Ronald Reuel Tolkien var 23 år gammel, hadde han allerede lært gresk, latin, angelsaksisk, gammel engelsk, finsk, walisisk og gotisk og hadde allerede oppfunnet to egne språk, kalt Nevbosh og Qenya. Sammen med sin interesse for språk kom det opp en interesse for myter og legender bak landene leste han ivrig alle de gamle legender han kunne finne. I løpet av disse studiene ble han klar over det faktum at England selv hadde ingen egen mytologi. Det var den keltiske, den romerske, den norrøne og den kristne mytologi men ingen spesielt i England. Bevisstheten om dette faktum, og mangelen på en mytologi bak hans egen språk, Qenya, fikk han til å skrive dikt og korte historier som fortalte om hendelser og personer som han kunne plassere i en engelsk mytologi. I oppfinnelsen av disse historiene ble hane inspirert av Bibelen, Edda, Keltiske historier, eventyr og biter av William Shakespeare, bare for å nevne det viktigste kildene. I dette essay ønsker jeg å fokusere på de norrøne elementer som fungerte som kilder for ideer av Tolkien.

[3.1] Kosmologi
Midgard:
I følge norrøn mytologi er Midgard en av de tre verdene som utgjør universet. Midgard er mellom verdenen hvori menn, dverger, alver og kjemper bor. Denne verden er slagmarken mellom godt og ondt. Den første oversettelsen av det norrøne "Midgard" til Tolkiens Midgard er funnet i "Lay of Eärendel the mariner"... Kjøp tilgang for å lese mer

Norrøn mytologi i Ringenes Herre | Fordypningsoppgave

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.