Nedbryting av stivelse med amylase | Rapport

- Vgs - Studieforberedende Vg1
- Naturfag
- 5
- 2
- 416
Nedbryting av stivelse med amylase | Rapport
Labrapport om nedbryting av stivelse med amylase. Amylase er et enzym som finnes i spytt og i denne oppgaven skal stivelsen spaltes ved hjelp av spytt.
Innhold
Teori
Sikkerhet
Utstyrsliste
Utførelse
Resultater
Diskusjon
Konklusjon
Utdrag
Stivelse er et polysakkarid, lange kjeder med glukosemolekyler, som finnes blant annet i brød og knekkebrød. Når vi tilsetter enzymer (amylase) deles det opp til mono- og disakkarider, i tillegg til noen større sakkarider.
Amylase er et fordøyelsesenzym vi har i munnen vår, i spyttet. Enzymer er biokatalysatorer og proteiner som er bygd opp av aminosyrer med peptidbindinger. De lages i levende celler ved proteinsyntese og kan endre form eller ødelegges ved oppvarming eller påvirkning av syre-baser (for eksempel Fehlings væske).
Når vi spiser stivelsesholdig mat, starter nedbryting av stivelse i munnen vår. Det brytes ned til monosakkarider, enkle fem- eller sekskantede ringmolekyler, og disakkarider, monosakkarider bundet sammen til et molekyl.
Utstyrsliste
- 4 reagensrør
- Knekkebrød
- Jodløsning
- Fehlings væske
- Begerglass med vann 37 °C
- Vannbad 90 °C... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn