Napoleon Bonapartes vei til makten under den franske revolusjon

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Historie
  • 5
  • 5
  • 1776
  • PDF

Napoleon Bonapartes vei til makten under den franske revolusjon

Oppgaven dreier seg om Napoleon Bonaparte og hans vei til makten under revolusjonen i Frankrike.

Teksten gir et innblikk i hans militære karriere, hans fremvekst under revolusjonen og til sist slutten på hans keiserdømme.

Elevens kommentar

Kunne drøftes mer om utfordringene i Europa som bidro til Napoleons vekst.

Utdrag

Napoleon Bonaparte er kjent som en av de største strategene i verdenshistorien. Bonaparte, også kjent som le petit caporal, er ofte husket for sine imponerende militære strategier og prestasjoner på slagmarken. Napoleon har plassert seg selv som en viktig figur i både verdens- og i den franske historien etter sin politiske framvekst under den franske revolusjonen. Han ville etterhvert innføre sosiale og politiske reformer som ville legge grunnlaget for viktige lovtekster vi finner i dagens samfunn.

Napoleon Bonaparte ble født den 15. august 1769 på den franske øya Korsika, som året før hadde blitt solgt til franskmennene. Han var fra en adelsfamilie, noe som skulle være til fordel for han ettersom det gamle regime regjerte Frankrike, som på den tiden var et standssamfunn. Standssamfunnet splittet befolkningen i tre deler: den første, den andre og den tredje standen. Den første standen tilhørte de geistlige, som var knyttet til kirken. Adelsfolk og familier utgjorde den andre standen. Den tredje og største standen var det bønder, kjøpsmenn og håndverkere som dominerte. Tredjestanden besto av 98% av befolkningen og var den klare majoriteten i landet. Napoleon tilhørte andrestanden, som betydde at Bonaparte fikk visse privilegium som majoriteten i Frankrike ikke hadde tilgang til. Dette privilegiet benyttet han godt. Napoleon studerte på en militærskole i Brienne allerede som barn, og studerte videre i Paris årene fremover. Etter å bestått eksamen ble Napoleon stasjonert i Valence i år 1785 som fenrik. Ettersom lite skjedde i Valence,så brukte han mye tid på lese og utvikle sin egen kompetanse, særlig om militære strategier og takikker. I årene fremover så klatret Bonaparte opp den militære rangstigen og ble allerede brigadegeneral, bare 24 år gammel.

I mellomtiden hadde Napoleon fun Kjøp tilgang for å lese mer

Napoleon Bonapartes vei til makten under den franske revolusjon

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 26.05.2016
    Knallgod tekst som forklarer hvordan Napoleon kom til makten, med begrunnelser og forståelige forklaringer.