Mannen som elsket Yngve og Tørk aldri tårer uten hansker | Særemne

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 6
  • 6
  • 2195
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Mannen som elsket Yngve og Tørk aldri tårer uten hansker | Særemne

Her har du en fordypningsoppgave/særemne som undersøker hvordan temaet homofili behandles i "Mannen som elsket Yngve" av Tore Renberg og "Tørk aldri tårer uten hansker" av Jonas Gardell.

Oppgaven begynner med å introdusere temaet og oppsummere handlingen i de to romanene.
Dernest ses det nærmere på karakterene og miljøet, og avsluttende sammenlignes behandlingen av temaet i Renbergs og Gardells bøker.

Utdrag

Det finnes mange diskusjoner som omhandler homofili. Diskusjoner om homofilt ekteskap, det religiøse synet på homofili, om homofili er en psykisk sykdom eller ikke—alt i ett er det et fenomen som har vært et tabubelagt tema over mange år. Alt dette fører naturlig til at det skrives om i både skjønnlitteratur og faglitteratur. På bokklubben sine nettsider er det en egen kategori for ”skeive bøker.” I likhet med dette er det en egen kategori for ”filmer om homofile og lesbiske” på Netflix sin kategoriliste. Vi kan stille oss selv spørsmål om hvorfor, etter alle disse årene, homofili fortsatt er en atskilt kategori fra kjærlighet. Blir det ikke fremstilt på samme måte som heteroseksuell kjærlighet? Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg (2003) og Tørk aldri tårer uten hansker (1.Kjærligheten) av Jonas Gardell (2012) er to eksempler på bøker som tar opp tema homofili på forskjellige måter. I mitt fordypningsemne skal jeg ta for meg problemstillingen: Hvordan blir homofili fremstilt i Mannen som elsket Yngve og Tørk aldri tårer uten hansker? For å kunne ta tak i denne problemstillingen skal jeg først kort fortelle hva disse to bøkene handler om.

Mannen som elsker Yngve handler om Jarle. Jarle er sammen med Katrine og bestevenn med Helge; sammen danner de en vennegjeng. I starten får vi en presentasjon av samfunnet de lever i, uten en direkte henvisning til hvilket årstall det opprinnelig er: ”Okei: Det heter ikke EU, det heter ikke Russland, og det heter ikke Either are you with us or you are with the terrorists.Det finnes ingen Gulfkrig, det finnes ingen folkemord på Balkan….” (Renberg, 2003, side 9). Ut fra dette kan det tolkes som at motivet foregår mellom 80 og 90 tallet. Hovedsakelig handler boka om hovedpersonen Jarle, som umiddelbart forelsker seg i Yngve, den nye eleven på skolen. Jarle prøver stadig å overbevise seg selv om at han ikke er homofil: ”Jeg kunne ikke holde disse tankene opp framfor meg, og se klart hva de innebar. For Yngve var jo en gutt. Og jeg er ikke homo, for å si det enkelt”(Renberg, 2003, side 25). For å undertrykke følelsene er Jarle svært flink til å fortrenge dem både ved hjelp av kjæresten Katrine, musikk, alkohol og forvrengt tankegang. Fortrengingen bidrar til at den ikke-aksepterende moralen rundt homofili i enda større grad blir forsterket.

Tørk aldri tårer uten hansker er den første boka av en triologi skrevet av den svenske forfatteren Jonas Gardell. Forfatteren er også selv homofil. De tre viktigste karakterene i historien er Rasmus, Benjamin og Paul som alle tre er unge homofile menn i Stockholm på 80-tallet. Boka er skrevet ved bruk av parallellhandlinger, så det byttes på hvem av de tre det handler om. Helt i starten får vi et frampek til en pasient i smittevernsavdelingen som holder på å dø av aids. Imidlertid starter romanens kronologi like før aids-epidemien i Sverige. Mennene er på jakt etter å leve et uproblematisk homofilt liv i Stockholm og menge seg inn med den homofile siden av byen. På denne tiden var det svært mye undertrykkelse og diskriminering av homofile mennesker: ”Homoseksualitet ble også på naturligvis sammenlikna med blottere og pedofile mennesker som hadde seksuell omgang med dyr”(Gardell, 2012, side 78).Her ser vi at homofili blir plassert i samme bås som blottere og pedofile... Kjøp tilgang for å lese mer

Mannen som elsket Yngve og Tørk aldri tårer uten hansker | Særemne

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.

Brukere som har lastet ned Mannen som elsket Yngve og Tørk aldri tårer uten hansker | Særemne, har også lastet ned