Lagnaden i Soga om Gisle Sursson

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg2
  • Norsk
  • 5
  • 2
  • 819
  • PDF

Sagaanalyse: Lagnaden i Soga om Gisle Sursson

Tekst på nynorsk hvor det drøftes kva slags funksjon lagnaden har i soger, med utgangspunkt i "Soga om Gisle Sursson".

I fleire islandske soger blir handlinga sett i gang av ein spådom om framtida. Spådommen kan vere ein draum, ei tolking av ein draum eller ein påstand. Dette gir i fleire tilfelle historia noko å byggje ut frå.

Mer hjelp til sagaanalyse
I tillegg kan du finne en oppskrift for analyse av sagaer på Studienett:
Analyse av saga | Oppskrift

Hovedmål eller sidemål

Sidemål

Utdrag

I fleire islandske soger blir handlinga sett i gang av ein spådom om framtida. Spådommen kan vere ein draum, ei tolking av ein draum eller ein påstand. Dette gir i fleire tilfelle historia noko å byggje ut frå. I Soga om Gisle Sursson blir handlinga innleia av at Gjest Oddleivsson på Torsnestinget spår: «Ikkje alle som no er i den flokken [Gisle, Torkjell, Vestein og Torgrim], vil halda saman den tredje sommaren.»

Familie og vener spelte ei svært viktig rolle i det islandske ættesamfunnet. Derfor seier Gisle: «Vi får akta oss så han ikkje vert sannspådd.» Gisle prøver umiddelbart å hindre spådommen i å gå i oppfylling ved å inngå eit fosterbrorskap, men det er akkurat dette som bidrar til å oppfylle han. Torgrim trekker seg frå ritualet fordi ingenting bind han til Vestein, og alle tek seg nær av dette. Det som skulle vere løysinga, blir problemet, slik at det som forventa ikkje er nokon veg ut av lagnaden. Allereie da forstår Gisle at spådommen vil oppfyllast, og seier til Torkjell: «No gjekk det som eg... Kjøp tilgang for å lese mer

Lagnaden i Soga om Gisle Sursson

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.