La den rette komme inn | Filmanalyse

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Privatist
  • Norsk
  • 6
  • 13
  • 3978
  • PDF

La den rette komme inn | Filmanalyse

Her finner du en grundig analyse av den svenske filmen "La den rette komme inn" fra 2008 av Tomas Alfredson.

Denne filmanalysen starter med et handlingsreferat. Videre tar den for seg filmens karakterer, dramaturgi og filmtekniske virkemidler.

Lærers kommentar

Jeg må bruke kommentaren BRA mange ganger når jeg leser stilen din! Ikke uten grunn: Dette er en solid og moden filmanalyse hvor både språk og innhold er svært bra.
det eneste jeg kan trekke for er at du noen få ganger gjentar deg selv, men det er en bagatell! Gratulerer!

Elevens kommentar

Et par gjenntagelser, ellers svært fornøyd. Karakter 6-

Innhold

Innledning
Resymé
Karakterer
- Oscar
- Eli
- Andre karakterer
Dramaturgi
- Konflikter
- Akt 1. Introduksjon
- Akt 2. Komplikasjon
- Akt 3. Resolusjon
Filmtekniske virkemidler
- Mise-en-scene
- Kinematografi
- Lyd
- Redigering
Konklusjon

Utdrag

Innledning
«La den rette komme inn» er en svensk fiksjonsfilm fra 2008. Den er regissert av Tomas Alfredson.. «La den rette komme inn» er uten tvil Alfredsons mest kjente film både i og utenfor Sverige, men han er også kjent som regissør av serien «Bert» i Sverige, og for «Torsk på Tallinn» utenfor Sverige. Han er i tillegg svært kjent som medlem av satiregruppen Killinggänget. Tidligere har han også regissert en rekke musikkvideoer.
Filmen er basert på boken med samme navn skrevet av Jon Ajvide Lundquist, som også har skrevet manuset til filmen. Boken var forfatterens debutroman og kom ut i Sverige i 2004. Boken var opprinnelig en ungdomsbok, men på grunn av de voldsomme scenene fikk filmen aldersgrense 15 og 18 år i de fleste land. I Norge har filmen fått aldersgrense 15 år.
Denne filmen er svært vanskelig å plassere i en sjanger. Den inneholder unaturlige vesener og brutale mord, og vil derfor være naturlig i en fantasy/grøsser-kategori, men de virkelig sterke og viktige sidene ved filmen omhandler ensomhet, mobbing og kjærlighet. Jeg vil derfor kalle filmen et sosialrealistisk og til dels romantisk drama med innslag fra sjangerne fantasy og grøsser.

...

Karakterer:
Oscar
Oscar er en gutt på tolv år som bor sammen med sin mor i en leilighet. Han har blondt hår, er svært blek, liten og sped, og alltid svært enkelt kledd. Standarden i Oscars hjem er svært enkel, og vi ser aldri Oscar ha noen venner bortsett fra Eli.
Oscar lever et ensomt liv preget av mye mobbing på skolen. Han finner seg i mobbingen mens den pågår, men på fritiden ser vi han ofte øve på å forsvare seg selv med en kniv. Han gjentar det mobberne pleier å si til han; «skrik som en gris». Til og begynne med er stemmen nølende og forsiktig, men etter hvert som ting utvikler seg virker han mer selvsikker og bestemt. Det er tydelig at Oscar gjerne skulle slått tilbake, men han finner ikke motet.

...

Dramaturgi
Konflikter
Det er flere konflikter i filmen, noen mer synlige enn andre. Den mest opplagte konflikten i filmen er mellom Oscar og mobberne. De plager han daglig, og går så langt som å lete etter han for å plage han når han ikke er i umiddelbar nærhet.
Eli har en tydelig indre konflikt. Vi ser at hun er mer enn kapabel til å drepe, men likevel har hun hatt Håkan til å gjøre det for seg. Hun viser også tydelige tegn på empati. Kan det være at hun ikke liker hva hun selv er? Synes hun det er så fryktelig å ta et annet liv at hun heller vil få noen andre til å gjøre det for seg? Eller er hun redd hun vil bli avslørt som vampyr av bitemerker og lik tømt for blod?

...

Filmtekniske virkemidler
Mise-en-scene
Opptaksstedet ser ut til å kun være «on location», helt uten bruk av studio. Innspillingen har foregått både på dagen og kvelden, men det ser ut til at meste parten av filmen er filmet i skumringstiden. Det kan likevel være at dette kun er en illusjon skapt med kamerafilter og redigering. Det er ingen tvil om at filmen er spilt inn om vinteren ettersom at det er synlig snø i stort sett alle scener utendørs... Kjøp tilgang for å lese mer

La den rette komme inn | Filmanalyse

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.