Skildring av kvinner i Realismen og Naturalismen

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Norsk
  • 5
  • 2
  • 1092
  • PDF

Skildring av kvinner i Realismen og Naturalismen

Denne oppgaven handler om kvinners rolle under realismen og naturalismen. Den tar for seg hvordan kvinner ble ansett og nevner viktige personer slik som Amalie Skram, Henrik Ibsen og Christian Krogh..
Oppgaven er et manus til muntlig eksamen i norsk.

Problemstilling:
"Hvordan blir kvinner skildret forskjellig i realismen og naturalismen?"

Utdrag

Tema: realisme og naturalisme
Problemstilling: hvordan blir kvinner skildret forskjellig i realismen og naturalismen?

La oss starte med kvinnen som begynte å ta opp samfunnsproblemer i diktningen sin. Camilla Collett var mer i den poetisk realistiske perioden, mellom romantikken og realismens storhetstid, og det ser vi på måten hun skriver, hvor hun har preg fra romantikkens skrivemåter og tema, og skrev nok så poetisk, men puttet også samtidsproblemer i en høy posisjon i sin diktning. Hvis vi ser på ”Amtmannens døtre”, hvor Collett snakker om fraværet av frihet som kvinner hadde på denne tiden. De hadde like makt over eget liv og tvangsekteskap var vanlig, hvor familien valgte den mest ”fornuftige” ektemannen for døtrene. Dette var ofte de som var høyere i det sosiale systemet som hadde mulighet til å økonomisk ta vare på kvinnene.
”Amtmannens døtre” blir sett på som den første tendensromanen i norsk litteraturhistorie. Men med tiden så ble kjærlighetsekteskap viktigere og mer sentralt, noe som ga kvinnene mer frihet til å velge selv hvem de ville tilbringe livet med.

Jenter på denne tiden ble oppdratt til å skulle være pen og pyntelig, og ikke stikke seg for mye frem. De skulle ikke vise følelser, og skulle ikke signalisere til menn at de var interessert i dem... Kjøp tilgang for å lese mer

Skildring av kvinner i Realismen og Naturalismen

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.