Særemne om kvinner i Ibsens verker

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studiespesialisering Vg3
 • Norsk
 • 5
 • 11
 • 4314
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om kvinner i Ibsens verker

Særemne om hvordan Ibsen fremstiller tre forskjellige kvinner i tre forskjellige verker:

Solveig i "Peer Gynt",
Nora i "Et dukkehjem"
Helene Alving i "Gengangere".

Ved å se på de kvinnlige hovedrollene i disse tendensskuespillene kommer ibsens kvinnesyn og kvinnens rolle i samfunnet fram.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Lærers kommentar

Jeg hadde satt med godt inn om hver av kvinnene og sammenlignet dem på et høyt nivå. Oppgaven mangler innledning, kildeliste og flere underavsnitt.

Innhold

Ibsen
Peer Gynt
Et dukkehjem
Gengangere
Konklusjon

Utdrag

Jeg har valgt denne problemstillingen ettersom jeg finner Ibsens tendensskuespill svært interessante, og spesielt da det på den tiden nokså radikale kvinnesynet Ibsen har i noen av sine skuespill. Jeg skal se på og sammenligne de kvinnelige hovedrollene i ”Peer Gynt”, ”Et dukkehjem” og ”Gengangere.”
Først skal jeg si litt om livet til forfatteren; Henrik Ibsen.
Henrik Ibsen ble født under nokså fattige kår i Skien år 1828. Da han var femten år dro han alene til Grimstad for å jobbe i et apotek. Han hadde stor interesse for kunsten, og etter hvert ba Ole Bull han om å komme til Bergen for å bli dramatisk forfatter. Han fant fort ut av at det var skrivingen som var hans store kall i livet. Han ble teatersjef på det norske teater- en stilling han trivdes godt i. Det var dog tid for store økonomiske problemer i teateret, så Ibsen forlot Norge og brukte mange år i Tyskland og Italia. Det er her han har skrevet mange av sine mest kjente verk.
Henrik Ibsen hadde gjennom sin karriere en lang diskusjon med publikum ettersom mange av hans skuespill var meget samfunnskritiske. Det startet ordentlig da han skrev om Nora som gjør noe så opprørsk som å forlate sin mann i ”Et dukkehjem.” Publikum reagerte – Ibsen svarte med å skrive ”Gengangere” der vi ser hva som skjer hvis en kvinne ikke forlater sin uønskede mann. Denne dialogen mellom hans skuespill og publikum varte lenge.
Ibsen ble aldri en folkekjær mann slik som for eksempel Bjørnson. Dette har nok noe med at noen av Ibsens verk hadde temaer som var ganske vanskelig å svelge for det norske folk. Den dag i dag lever Bjørnson i skyggen av Ibsen. Grunnen til hvorfor Ibsen er så hyllet den i dag kommer jeg tilbake til senere ... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om kvinner i Ibsens verker

[7]
Brukernes anmeldelser
 • 30.03.2014
  kjempe bra artikkel om ibsens verker ja dette var flott!
 • 10.02.2014
  Veldig bra skrevet. Fikk god hjelp til mitt særemnte. Jeg lastet i hovedsak denne ned pga. et dukkehjem analysen.
 • 09.06.2016
  Skrevet av Elev på Vg3
  Denne hjalp meg en del i min fordypningsoppgave
 • 19.02.2016
  Hjalp mye til start av særemne