Konserverende tannbehendling

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no

Prosjektoppgave: Konserverende tannbehendling

Oppgaven omhandler konserverende behandling av tenner. Oppgaven beskriver en tannleges behandling av tenner for å beskytte dem.

Lærers kommentar

Mente at det var en flott oppgave som svarte på alt.

Utdrag

Å konservere betyr på latinsk å bevare. Ta vare på og behandle på en måte slik at varen holder seg lengst mulig. Grunn til å konservere tennene på grunn av kariesangrep, skade eller sykdom. Dette er også en av de mest vanlige tannbehandlingene som vi tannhelsepersonell driver med.

Noe av det som tannlegen eller tannpleieren ser etter er om du har karies som er tannråte. Dersom tenner som er angrepet av karies ikke behandles blir de etter hver ødelagt av vi må trekke dem. Vi har alltid bakterier i munnen og på tennene. Hvis bakteriene ligger for lenge og får næring vil de kunne utvikle seg til bakteriebelegg som vi kaller plakk. Når vi får i oss sukkerholdig mat eller drikke danner bakteriene syre. Hvis det er få bakterier og lite syre vil spyttet nøytralisere det. Spyttet vårt inneholder enzymer og kan drepe bakterier. Derfor er det farlig å ha munntørrhet(får lettere karies) Dersom du har mye bakterier og mye sukker i munnen vil syren angripe emaljen.

Karies utvikler seg langsomt. Vi vil ikke kunne se om en har begynnende karies eller ikke med blott øye. etter en viss tid ser en både klinisk at en har karisk, fordi det er en hvit flekk på tannen som betyr at emaljen har begynt å løsne opp. Det er spesielt viktig å forebygge at det utvikler seg. Dersom det går inn i dentin vil det utvikle seg enda raskere fordi dentin er ikke like hard som emalje... Kjøp tilgang for å lese mer

Konserverende tannbehendling

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.