Konflikten i Syria | Årsaker og løsninger

- Vgs - Studieforberedende Vg1
- Samfunnsfag
- 5
- 5
- 1858
Konflikten i Syria | Årsaker og løsninger
Her har du en oppgave i Samfunnsfag vedrørende konflikten i Syria. Oppgaven stiller seg spørrende til spørsmålet: "Hvorfor er det egentlig en konflikt der, og hva kan vi gjøre?" For å besvare spørsmålet redegjøres det først for hva en konflikt er. Dernest gis du blant annet en lengre utredning for begynnelsen på konflikten og FNs rolle i Syria. Avsluttende foreslås noen løsninger på konflikten.
Utdrag
Jeg valgte å skrive om den pågående konflikten i Syria, da dette er en konflikt jeg egentlig aldri har forstått bakgrunnen til. Vi leser ofte om nyhetsartikler fra Syria, så dette er definitivt en aktuell konflikt i dag. Hvorfor er det konflikt der, og hva kan vi gjøre?
Hva er en konflikt?
Konflikter er en helt normal del av et menneskes liv. Kanskje har man en konflikt med sin mor om leggetid eller kanskje har man en konflikt med ei venninne som mener at å reise med tog er mindre smart? En konflikt oppstår altså når to parter ikke klarer å bli enige, fordi de begge har sterke meninger de ikke vil forandre. Når vi derimot prater om internasjonale konflikter, er det større konflikter enn de som foregår i hjemmet.
En internasjonal konflikt pågår som regel mellom flere land, eller den pågår i et land, men at flere i verdenssamfunnet tar del i konflikten. En konflikt kan oppstå mellom ulike stater eller også innenfor en stat.
Vi deler konfliktene mellom regionale, etniske, økonomiske og religiøse & ideologiske konflikter. Når vi snakker om regionale menes maktkamper som handler om å få makta i et område, som for eksempel Tyskland sin kamp om makta i Europa under 2. verdenskrig. Etniske konflikter foregår mellom folkegrupper, mens religiøse og ideologiske konflikter foregår mellom ulike religioner eller ideologier, som for eksempel under den kalde krigen; kommunisme mot kapitalisme. De økonomiske konfliktene omhandler ressurser, som for eksempel olje eller vann. Et eksempel på en økonomisk konflikt er når Irak okkuperte Kuwait for å få kontroll over oljeressursene.
Generelt om Syria
Syria er et land i Midtøsten. Landet grenser til Tyrkia i nord, Irak i øst, Jordan i sør og Libanon, Israel og Middelhavet i vest. Landet har omkring 22 millioner innbyggere, og er rangert som nummer 51 på oversikten over land med størst befolkning.
De fleste som bor i Syria er muslimer, men i Syria er det også mange som tror på kristendommen som sin religion. I hovedstaden, Damaskus, finner man en liten andel av Jøder.
Starten på konflikten
Konflikten i Syria har blitt det vi kaller en borgerkrig. En borgerkrig defineres som en konflikt inne i landet mellom innbyggerne. I Syria handler borgerkrigen om at opprørsgrupper ønsker å velte Bashar al-Assads Baath-regjering. Assad-familien har styrt landet under sitt regime i over 40 år. Det var først Hafez al-Assad som kom til makten i 1970, noe han gjorde gjennom et militærkupp. 30 år senere, i 2000 tok sønnen Bashar al-Assad over, noe som ga folk et falskt håp om et mer demokratisk land. Baath-partiet er et sosialistisk parti og paritet ønsker å samle alle arabiske land til en union... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn