Kols | Pleieplan

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no

Kols | Pleieplan

Oppgaven som ble gitt var å skrive en pleieplan hvor sykdommen kols var i fokus. Pleieplanen tar utgangspunkt i en case omhandlende kols-pasienten Klara, som har kommet til Solsikken sykehjem. I pleieplanen ses det på tre problemer som pasienten har. Til hver av problemene legges det frem ressurser, mål, tiltak og begrunnelse for tiltak.

Elevens kommentar

Utrolig bra pleieplan. Kunne hatt litt flere ressurser til de forskjellige problemene.

Utdrag

Case;
Klara er en 78 år gammel kvinne som har fått KOLS etter mange år med sigarettrøyking. Hun har stadige luftveisinfeksjoner og er irritert over at hun må gå utendørs for å røyke. Hun har nylig kommet inn på Solsikken sykehjem, for at hun har hatt for litt ernæring i seg, og har gått ned i vekt. At Klara har gått ned i vekt gjør det vanskelige for henne å takle hverdagen på grunn av redusert energi og utholdenhet. Tung pust og mye ekspektorat er også grunnen til at Klara har havnet på Solsikken sykehjem. Klara har godt språk og er lett å kommunisere med. Hun er ofte blid, hun er også klar og orientert. Klara ønsker å være aktiv for å kunne være med sine barnebarn, og har en positiv holdning for endring. Hun er veldig glad i å strikke og liker å være aktiv med hendene sine. Og har ett godt forhold med familien sin som ofte er innom.

Mål for Klara er være aktiv med sine barnebarn og kunne trives på Solsikken sykehjem. Hun skal også utføre puste teknikker for å få opp så mye slim så mulig.

Problem;
Lite ernæring, har gått ned i vekt

Ressurs;
-kan fysisk spise selv
-drikker rikelig
-Valgmuligheter

Mål;
-Stabilisere vekten til Klara

Tiltak;
-Næringstette måltider i små porsjoner
-Vekt, veies en gang i uken
-Kald mat
-Varierte måltider

Begrunnelse for tiltak;
Tung puste kan føre til nedsatt appetitt og vekttap, derfor bør Klara veies en gang hver uke til hun får en stabil vekt... Kjøp tilgang for å lese mer

Kols | Pleieplan

[3]
Brukernes anmeldelser
 • 15.05.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dårlig kildereferanse. Flere gode skrivninger i teksten, men usikker om skribent kan alt selv, eller om det er tatt fra bøkene som er oppført som kilde. Opplever også en dårlig flyt i teksten. Den er også skrevet i 2016, synes det er langt tilbake i tid.
 • 06.03.2020
  Skrevet av Elev på Vg2
  bra
 • 17.01.2022
  Skrevet av Elev på Vg2