Kjærlighet i Et helt halvt år og Victoria | Særemne

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Norsk
  • 4
  • 4
  • 1436
  • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Kjærlighet i Et helt halvt år og Victoria | Særemne

Her har du en fordypningsoppgave (særemne) som sammenligner kjærlighetshistoriene i romanene "Et helt halvt år" av Jojo Moyes og "Victoria" av Knut Hamsun.

Problemstilling
Hvordan blir kjærlighet fremstilt i romanene ”Et helt halvt år” og ”Victoria”, og hvordan påvirkes de av tiden de er skrevet i?

Til å begynne oppsummeres handlingen i de to verkene, og følgende redegjøres det for likheter og ulikheter i forbindelse med problemstillingen.

Utdrag

Jojo Moyes er en britisk kvinne som arbeider som journalist og romanforfatter. Hun har skrevet en rekke verk innenfor begge yrkene, men ble først verdenskjent med utgivelsen Me Before You i 2012, hvor den norske utgaven har fått tittelen Et helt halvt år. Boken er i tillegg filmatisert, og også den er svært populær. Men jeg har valgt å ta utgangspunkt i boken.

Romanen Et helt halvt år omhandler blant annet temaene kjærlighet, kronisk sykdom, samfunnsforskjeller og aktiv dødshjelp. I romanen hører vi om hovedkarakterene Louisa Clark og William Traynor (mest omtalt som Will). De lever to vilt forskjellige liv i Storbritannia, med bare en borg som skiller dem fra hverandre.

...

Knut Hamsun var en norsk forfatter som levde fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Hamsun skrev i over 70 år og etterlot seg en stor mengde verk. I 1898 utga han en av sine mest kjente verk, romanen Victoria. Romanen bærer preg fra den litterære epoken den er skrevet i, ny-romantikken. I 2013 kom den filmatiserte versjonen av verket som jeg skal ta for meg. Dette er ikke en modernisering, derfor er handlingen på slutten av 1800-tallet.

I filmen møter vi Victoria som kommer fra en velstående familie, og Johannes Møller som kommer fra underklassen.

...

Likheter;
I de to kjærlighetshistoriene Et helt halvt år og Victoria, kan man hente frem noen likhetspunkt. Begge fortellingene omhandler et trekantdrama. I Et helt halvt år er Louisa Clark involvert i et forhold med Patrick, et forhold som avsluttes omtrent halvveis inn i boken. Likevel får hun følelser for arbeidsgiveren Will.

...

Ulikheter:
Klasseforskjeller hadde en mye større betydning når det kom til kjærlighet på 1800-tallet i forhold til nåtid. Denne forskjellen ser vi tydelig i de to verkene. I Victoria er klasseforskjellene selve hindringen i kjærlighetsforholdet. Victoria tørr ikke innlede noe med Johannes, på grunn av frykt for hva familien vil tro og mene. Det å vise at de var velstående var svært viktig på 1800-tallet da historien ble skrevet... Kjøp tilgang for å lese mer

Kjærlighet i Et helt halvt år og Victoria | Særemne

[1]
Brukernes anmeldelser
  • 25.01.2022
    Skrevet av Underviser på Videregående skole

Brukere som har lastet ned Kjærlighet i Et helt halvt år og Victoria | Særemne, har også lastet ned