Kapittel 5 & 6 i Kosmos YF | Sammendrag

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Yrkesfaglig Vg1
  • Naturfag
  • Ingen karakter gitt
  • 9
  • 4451
  • PDF

Kapittel 5 & 6 i Kosmos YF | Sammendrag

Her finner du et sammendrag i naturfag fra kapittel 5 og 6 i boka Kosmos YF (2013) av Siri Halvorsen, Arild Boye og Per Audun Heskestad.

Kapitlene handler om "Kosthold og næringsstoffer"(Kapitel 5), og om "Fordøyelsen" (Kapitel 6).

Innhold

1. Fordøyelse og stoffomsetning
2. Munnen og svelget
3. Spiserøret
4. Magesekken
5. Tynntarmen
6. Bukspyttkjertelen, galleblæra og leveren
7. Spalting av hovednæringsstoffene
8. Tykktarm
9. Næringsstoffene transporteres til cellene
10. Blodårene

Kapittel 6
11. Kosthold
12. Måltidene
13. Aktivitet og helse henger sammen
14. Hvorfor skal du trene?
15. Trening og kosthold
16. Hva vekten viser
17. Overvekt
18. Slanking
19. Menneskesyn og selvbilde
20. Spiseforstyrrelser
21. Hovedtypene av spiseforstyrrelser
22. Anoreksi
23. Bulimi
24. Søk hjelp
25. Type 2-diabetes
26. Hjerte- og karsykdommer
27. Alkohol, narkotika, tobakk
28. Alkohol
29. Narkotika
30. Rusproblemer
31. Tobakk
32. Kosmetikkens hemmeligheter
33. Kosmetikkloven
34. Hva består kosmetikk av?
35. Oljer og fettstoffer

Utdrag

2. Munnen og svelget
Tenner og tunge deler opp maten i mindre biter. Tenner knuser og deler opp maten mens tunga hjelper til med svelgingen. I munnen blir det også tilført spytt som inneholder enzymet amylase som spalter karbohydrater. Når maten er finfordelt blir overflaten større og enzymet får virke lettere. Både spytt og enzym blir dannet i spyttkjertlene i munnen.
I tillegg til å flytte på maten er det også tungens oppgave å smake på maten slik at vi ikke får i oss dårlig mat. Får vi dårlig mat i oss likevel vil andre sanseceller i fordøyelsessystemet gi beskjed til hjernen og vi kaster kanskje opp den dårlige maten. Når vi svelger stenges åpningene mot luftrøret og nesa automatisk og maten føres ned i spiserøret.

3. Spiserøret
Spiserøret er forbindelsen mellom munnen og magesekken. Det er et ca. 20 cm langt muskelkledt rør. Vi kan svelge mat og drikke selv om vi står på hodet fordi maten fraktes fra munn til magesekken ved hjelp av muskelbevegelser i spiserøret, den fortsetter med å flytte maten fra magesekken og tarmene også. Der spiserøret går inn i magesekken er det muskler som hindrer at mageinnholdet kommer opp i spiserøret igjen.

4. Magesekken
Veggene i magesekken har kraftige muskler som elter og knar maten slik at den blir finfordelt. De inneholder små kjertler som kalles magesaft. Magesafta består av vann, enzymer og saltsyre. Når maten blandes med magesafta virker den på hele mageinnholdet, næringsmidlene blir... Kjøp tilgang for å lese mer

Kapittel 5 & 6 i Kosmos YF | Sammendrag

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.