Kåseri: Mennesket - Den talende ape

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Idrettsfag Vg1
  • Norsk
  • 6
  • 3
  • 823
  • PDF

Kåseri: Mennesket - Den talende ape

Kåseri til radioforedraget "Mennesket - den talende ape?".
Fokus i kåseriet er på menneskets språkevne.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Lærers kommentar

Et velskrevet kåseri. Du vandrer i temaet og klarer å flette inn fagstoffet på en naturlig måte. Språklig uttrykker du deg svært godt.

Utdrag

Trekkfugler flyr ikke med kart og kompass. Edderkoppen har aldri lært om sekskanter før den begynner å spinne vev. Nyere forskninger viser at heller ikke småbarn lærer språk ved å bli plassert en ordbok i hånden.

Med dette mener jeg ikke bokstavelig talt en ordbok, men det er ikke utenfra at barn får inn språkkunnskapene sine, f.eks. gjennom mor eller far. Språkforskere mener nå at språkevnen er et mentalt organ som mennesket, Homo Sapiens, er født med, akkurat som trekkfugler som kan finne vei ved hjelp av stjernene eller flaggermusene som har sitt innebygde sonarsystem. Taleevnen er liksom menneskets superevne som skiller oss ut fra andre dyr.

Vi kan takke taleevnen for at vår sivilisasjon har bygd seg oppover til toppen av næringskjeden. Ikke bare gjør den at vi kan kommunisere med hverandre, men også at vi kan utveksle og samarbeide om ideer. I dag er også taleevnen et sosialt organ som gjør at vi samler og skiller oss fra hverandre etter hvordan vi kommuniserer med hverandre. De med samme tanker og evner samler seg og utretter noe, mens noen andre tar en annen rolle. Det er slik vi har klart å skape byggeklossene til samfunnet vårt – ved hjelp av over 6000 språk... Kjøp tilgang for å lese mer

Kåseri: Mennesket - Den talende ape

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.