Jihad: A Story of the Others | Radikaliseringsprosesser

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Kommunikasjon og kultur 1
  • Ingen karakter gitt
  • 4
  • 1381
  • PDF

Filmanalyse: Jihad: A Story of the Others | Radikaliseringsprosesser

Dette er en oppgave i Kommunikasjon og kultur 1 vedrørende filmen "Jihad: A Story of the Others". I starten av oppgaven presenteres du for Deeyah Khan, filmens regissør, samt handlingen i filmen. Følgende drøftes temaet som tas opp i "Jihad: A Story of the Others", og i tillegg settes dette i sammenheng med radikaliseringsprosesser, kulturmøter og utenforskap.

Utdrag

I dokumentaren ”Jihad: A Story of the Others” (2015) møter vi mange forskjellige muslimske mennesker. Flesteparten av de som er med i filmen har tidligere vært medlem av ekstreme grupper (islamister) og jihadkrigere. Dokumentaren er laget av Deeyah Khan som er en kjent norsk filmregissør, menneskerettighetsaktivist, plateprodusent og sanger. Hun debuterte som filmskaper med filmen, ”Banaz, A Love Story” i 2012. Hun har i 2 år jobbet med å følge muslimske briter som slutter seg til ISIS, i forbindelse med filmen Jihad: A Story of the Others. En av personene som vi møter er Abu Muntasir. Han er en av dem med størst ansvar for spredelse av Jihadisme i vesten siden 1980 tallet da han arbeidet for å rekruttere muslimer til Jihadisme. Vi møter også to andre muslimske briter som Abu Muntasir rekrutterte til islamisme og jihadisme på 80-tallet, nemlig Munir Zamir og Alyas Karmani.

Abu Muntasir, Alyas Karmani og Munir Zamir er alle født inn i familier med en annen etnisk bakgrunn enn etniske briter har. Familiene deres er muslimske og kulturen fra deres hjemland eller deres forfedres hjemland er svært forskjellig fra den britiske kulturen. De forteller alle tre om en oppvekst med lite aksept, utestengelse og tragiske opplevelser. Dette førte dem inn i et liv som islamister og jihadkrigere. I denne artikkelen skal vi se litt på hva som får helt alminnelige muslimske mennesker fra vesten til å gå gjennom en radikaliseringsprosess og slutte seg til ISIS, islamisme og jihadisme.

Filmen Jihad handler mye om makt, avmakt, påvirkning og syn på verdensbilde. Dersom de ikke hadde opplevd utestenging fra samfunnet og andre tragiske opplevelser som å se sin egen bror bli drept, som Abu Muntasir var vitne til som elleve/tolv åring, eller bli mobbet på grunn av et handicap som Munir Zamir opplevde store deler av barndommen sin, hadde kanskje disse mennene ikke blitt så påvirket, men levd et liv som en moderat vestlig muslim i Storbritannia. Når vi treffer Abu Muntasir, Alyas Karmani og Munir Zamir i filmen har de kommet seg ut av den ekstreme islamismen, og er i dag ikke lengre jihadkrigere. I filmen får vi se at Muntasir er tilbake i Storbritannia og arbeider på tvers av religioner og fremmer en tolerant versjon av islam... Kjøp tilgang for å lese mer

Jihad: A Story of the Others | Radikaliseringsprosesser

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.