Jendemsfjellet | Ekskursjonsrapport

- Vgs - Studieforberedende Vg3
- Biologi 2
- 6
- 20
- 6272
Jendemsfjellet | Ekskursjonsrapport
Her finner du er en rapport fra en ekskursjon til Jendemsfjellet.
Ekskursjonsrapporten inneholder blant annet informasjon om Jendemsfjellet, sonebeskrivelse, artsliste, artsbeskrivelser og feltarbeid.
Innhold
Om Jendemsfjellet Side 3
Historie Side 4
Målet med ekskursjonen Side 5
Kart Side 5
Geografi, topografi og miljøfaktorer Side 6
Sonebeskrivelse Side 7
Artsliste Side 9
Artsbeskrivelse Side 10
Feltarbeid, ruteanalyse Side 16
Hvordan lever artene sammen? Side 18
Fremtid? Side 18
konklusjon Side 19
Oppsummering Side 19
Kilder Side 20
Utdrag
Om Jendemsfjellet
Jendemsfjellet er et fjell sør i Fræna kommune i Møre og Romsdal fylke. Fjellet kan se ut som en stor pyramide med sine 633 moh. og er det 14. høyeste fjellet i kommunen, ofte kalles fjellet ”Jendemstoppen” med bakgrunn i utseendet. Den karakteristiske pyramideformen , og den utrolig utsikten man har fra toppen hvor man kan se store deler av kommunen og utover havet gjør fjellet vert å besøke. På en fin dag kan man se helt ut til Ona Fyr. På fjellet kan man ellers finne mye av det biologiske mangfoldet som er kjent i romsdalskommunene.
Det spesielle med denne turen er at tross for at den er rimelig kort, får man en virkelig toppturfølelse. Det er en fin tur både alene eller med familien. Den bratteste helningen er på 22 grader per 30 meter.
Veien opp starter på sør-øst siden av fjellet, mot Jendem. Herfra går du først gjennom et åkerområde før du når skogen, som er tett med ujevnt terreng. Den siste delen av turen går på sti med stein og ur, og det er her du oppnår den fineste delen av turen med en herlig utsikt uansett hvor du ser, på toppen har du utsikt hele 360 grader rundt.
Historie
Jendemsfjellet har mange beundret for sin pyramideform. Særlig fra indre del av Fræna er pyramideformen svært tydelig. Jendemsfjellet er et yndet motiv for kunstnere, og på grunn av sin form det fjellet i Fræna som flest malere har festet til lerretet. Fjellet gir et utrolig vidt rundskue. I klart vær kan man se inn i kommunene Aukra, Eide, Haram, Midsund, Molde, Rauma, Sandøy og Vestnes.
Området langs kysten her var et av de tidligste områdene i landet som ble isfritt og tatt i bruk av mennesker etter istida. Kanskje har det også bodd mennesker på øyer som sank ned i havet når isen smeltet og landet innenfor hevet seg. En rekke steinalderfunn er påvist i Stavika, på Vågøya og i Midsund. Funn fra utgravninger på Gossen i Aukra, viser stor aktivitet her allerede fra tidlig steinalder for 10000 år siden. Den dominerende plasseringen som sisteskanse ut mot storhavet har det også blitt lagt merke til blant sjøfarende. Jendemsfjellet har vært et av flere markante landemerker, brukt som tegn på at de var på rett vei
Målet med ekskursjonen
Ekskursjonen til Jendemsfjellet besto av en topptur gjennom nordboreal-, lavalpin-,
mellomalpin- og høyalpin sone.
Målet med ekskursjonen var å lære gjennom å øke kompetansen om fjellet, miljøfaktorene og
særlig om plantene i området. Vi skulle i hovedsak lære hvordan planter overlever i
tilværelsene. Turen gikk ut på å undersøke hvordan organismene er tilpasset økosystemet de
lever i og se på forskjellige tilpasninger hos de ulike artene. Samtidig med å gjøre oss til
kjenne med plantene og deres overlevelsesstrategi skulle det sammensatte bildet undersøkes
også ved å se på artenes nisje, formerings og overlevelsesevne.
Ekskursjonen skulle bidra til faglig aktivitet innen biologifaget utenfor klasserommet for å
utvikle kunnskap og inspirasjon for faget. Gjennom opplevelsen skulle en oppnå en forståelse
for å fremme nysgjerrighet og kanskje kunne se verdien av det biotiske mangfoldet og en
bærekraftig utvikling.
Turen min varte ca. 6 timer, fra 10:00 til 16:00. Det var sol hele dagen... Kjøp tilgang for å lese mer Allerede medlem? Logg inn