Idolkultur | Eksamen i Kommunikasjon og kultur 3 | Høst 2013

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no Et Gull-produkt er et produkt som er utarbeidet til Studienett.no, av faglig dyktige undervisere og studenter. Studienett.no markerer ekstra gode produkter med merket Gull-produkt
  • Vgs - Studiespesialisering Vg3
  • Kommunikasjon og kultur 3
  • 6
  • 5
  • 1733
  • PDF

Idolkultur | Eksamen i Kommunikasjon og kultur 3 | Høst 2013

Få hjelp til dine eksamensforberedelser, lekser og innleveringer med Studienetts egen besvarelse på eksamen i Kommunikasjon og kultur høsten 2013. Her besvarer vi samtlige av eksamenssettets oppgaver, omhandlende idolkultur.

I oppgave 1 legger vi frem et innlegg tiltenkt den lokale pensjonistforeningen, der vi forklarer det kulturelle fenomenet Justin Bieber. Dernest finner du en tekst der vi beskriver og begrunner de valgene vi har tatt med tanke på framføringen. I begrunnelsen legges det vekt på bruken av de ulike språkfunksjonene.

Innhold

Den lokale pensjonistforeningen har tatt kontakt med deg fordi de ønsker å få vite mer om det kulturelle fenomenet Justin Bieber. De ber deg holde et innlegg for dem der du forklarer dette.

Oppgave 1: Skriv manus til innlegget.
Oppgave 2: Skriv en tekst der du beskriver og begrunner de valgene du tar med tanke på framføringen din.

Utdrag

Innledning
Justin Bieber (f. 1994) er en ung kanadisk popsanger og låtskriver. Som 15-åring ble han oppdaget på videodelingsnettstedet YouTube. Bieber fikk raskt etter det platekontrakt og sommeren 2009 ble debutsingelen One Time lansert (Store norske leksikon). Dette var startskuddet for en ellevill popkarriere for unggutten fra Canada. Særlig unge norske jenter har vært helt ville etter Bieber. Tre utsolgte konserter, flytting av skole-tentamener på grunn av norgeskonsertene og nedringte krisetelefoner er uttrykk for dette hysteriet (Storhaug 2013). Hvordan skal vi forstå det kulturelle fenomenet Justin Bieber? Jeg vil hevde at Bieber-dyrkingen kan forstås som kilde til fellesskap og håp i en ensom og vanskelig hverdag, som tegn i tiden og som gudsdyrkelse i et sekulært samfunn.
Fellesskap og håp
Dyrkingen av Justin Bieber kan først og fremst forstås som et fellesskap ungdommer inngår i. I et innlegg forklarer student og Backstreet Boys-fanatiker Nora Moe Graff (2013) fan-hysteriet på denne måten:
Barn og unge har behov for å føle tilhørighet. Fanskaren har et utrolig samhold og fellesskap seg imellom. Samholdet er viktig for mange som kanskje faller utenfor sosialt på skolen eller på andre arenaer. Selv har jeg mange venner som jeg har blitt kjent med på grunn av mine idoler.
Fan-hysteriet representerer en felles interesse barn og unge kan snakke om. I NRK-serien ”Normal galskap” møter vi tre jenter som er Bieber-fans, såkalte ”Beliebers”. Her ser vi hvordan jentene tilbringer tid sammen, lager Bieber-plakater, snakker om superstjernen og knytter tette vennskapsbånd. I en Dagbladet-artikkel (Pettersen 2013) kan vi lese om norske, lukkede internettforum der jenter mellom 13 og 17 år utveksler erotiske fantasier og fiktive fortellinger om møter med Justin Bieber. Kommunikasjonen omkring Bieber i disse eksemplene er noe som...
---
I denne oppgaven skal jeg beskrive og begrunne valgene jeg har tatt med tanke på framføringen av manuset mitt. I begrunnelsen av valgene legger jeg vekt på bruken av de ulike språkfunksjonene (Kommunikasjon og kultur wikispace).
Innledningsvis har jeg lagt fram noen enkle fakta om hvem Justin Bieber er, da han kanskje ikke er like godt kjent for mottakerne, det vil si pensjonistlaget. Med en slik informativ språkfunksjon, er hensikten å få fram fakta om Justin Bieber og beskrive veien hans til suksess. Jeg har tatt utgangspunkt i populariteten hans i Norge, ettersom mottakerne sannsynligvis kan relatere bedre til en nasjonal kontekst. Etter å ha lagt fram ”tørre fakta”, forsøker jeg å komme med noen oppsiktsvekkende eksempler på dette Bieber-hysteriet (flytting av skole-tentamener osv.). Ideen bak dette er å gi tilhørerne et inntrykk av hvor populær Justin Bieber faktisk er i Norge, og hvor ”ville” tilstander en konsert kan sette i stand i landet.
Jeg bruker en kontaktskapende språkfunksjon når jeg stiller det enkle, åpne spørsmålet ”hvordan kan vi forstå det kulturelle fenomenet Justin Bieber?”. Målet med dette er altså å oppnå kontakt med publikummet mitt og å vekke interessen deres. For å gi dem en liten forsmak på hva framføringen inneholder, gir jeg tre punkter som den er basert på. Dette gjør det forhåpentligvis enklere for... Kjøp tilgang for å lese mer

Idolkultur | Eksamen i Kommunikasjon og kultur 3 | Høst 2013

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.