Helse og livsstil | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg1
  • Naturfag
  • 6
  • 31
  • 5271
  • PDF

Helse og livsstil | Rapport

Her har du en rapport i Naturfag som dreier seg om helse og livsstil. I rapporten ble eleven bedt om å undersøke sammenhengen mellom kosthold, aktivitet, søvn og psykisk helse. Det ses blant annet på hva som kan gjøres for å forbedre egen helse, og det settes opp målsetninger for nettopp dette. I rapporten redegjøres det også for egen livsstil og egen fysisk og psykisk helse.

Innhold

Karbohydrater 3
Monosakkarid 3
Disakkarid 4
Polysakkarid 4
Stivelse 4
Proteiner 5
Proteinets oppbygging 6
Fett 7
Fettets oppbygning 7
Mettet Fett 8
Umettet fett 9
Essensielle fettsyrer 9
Vitaminer 10
Fettløselige vitaminer 10
Vannløselige vitaminer 11
Mineraler 13
Sporstoffer 14
Vann 15
Næringsmidler 15
Hva slags mat inneholder hvilket næringsmiddel? 16
Mineralrike næringsmidler 21
Sportstoffer I næringsmidler 22
Nøkkelen til et godt kosthold 22
Aktivitet er påkrevd 24
Hva Kreves av enkeltindividene? 24
Bruk av ulovlige medisinske substanser 26
Hvor viktig er søvnen? 26
Mine mål 27
Egen observasjoner 28
Kosthold 28
Fysisk aktivitet 29
Kilder: 30
Litteraturliste 30
Tekster: 30
Bildekilder: 31

Utdrag

Hva er god helse? Helsebegrepet defineres av mange på mange forskjellige måter, men for meg, er helsen min noe helt spesielt. Helsedirektoratet hevder at minst 30-60 minutters fysisk aktivitet hver dag, og et sunt kosthold, er det som er en god helse, men er det virkelig alt?

Noe mange ser ut til å overse, er at det finnes mer enn en helse. Det finnes to. Den psykiske, og den fysiske helsen. En person kan ha fantastisk fysisk helse. Han/hun kan være i god fysisk aktivitet, spise sunt, men det er likevel noe som kan stoppe han/henne fra å være på topp. Nemlig den psykiske helsen. En persons psykiske helse er veldig vanskelig å definere, men er det en helt annen sak å observere det.

Den fysiske helsen, hvis en ser vekk fra vitenskapelig definisjon, kan være hvordan en takler de daglige utfordringene verden byr på. Samtidig kan det også være hvordan den personen eventuelt presterer i en spesiell sport. For andre kan det være å i det hele tatt komme seg igjennom en dag uten å føle seg fysisk utbrent.

Den psykiske helsen, kan defineres subjektivt fra person til person. Den psykiske helsen ens kan være ens evne til å hilse på folk uten å bryte sammen i ren frykt. For andre kan det være å være alene i et rom med andre mennesker uten å føle seg ubekvem og uvelkommen. For andre kan det rett og slett være å ha noen i rundt seg som en vet er der uansett hva.

Det er også verdt å nevne at den psykiske og den fysiske helsen ofte er direkte proporsjonale verdier. Hvis en toppidrettsutøver med mange venner, et godt sosialt liv og sunne vaner, plutselig skulle møte en vegg, der han bl.a. mister noen kjær for seg, kan det ha fatale konsekvenser. Ettersom den psykiske helsen faller nedover, kan tendensen til å «gi faen» som den fint kalles, øke eksponentielt.

Man kan definere sin egen helse som summen av de positive og negative opplevelsene en har, og hvordan det påvirker kosthold og ernæring. Det spiller ingen rolle hva noen sier, det viktigste er å være fornøyd med seg selv. Om du er 170 og litt overvektig, og lykkelig, er det bedre enn at du er 170, idealvektig og ulykkelig. Ens psykiske helse er den helsen som bestemmer om kroppen i det hele tatt har lyst til å endre fysiske holdninger... Kjøp tilgang for å lese mer

Helse og livsstil | Rapport

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.