Geofaglige forhold på New Zealand | Rapport

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
  • Vgs - Studieforberedende Vg3
  • Geofag 1
  • 4
  • 7
  • 1309
  • PDF

Geofaglige forhold på New Zealand | Rapport

Dette er en geofaglig rapport omhandlende New Zealand. Rapporten ser nærmere på de geofaglige forholdende på New Zealand og hvordan disse har påvirket landet. Rapporten svarer på lærermålet: "planlegge og gjennomføre utforskning av geofaglige forhold i en verdensdel, et land eller område utenfor Skandinavia, med og uten digitale verktøy."

Innhold

Innledning
Om New Zealand
Dannelse
Geologi
Jordskjelv
Avslutning

Utdrag

Innledning
I denne oppgaven skal jeg ta for meg lærermålet ”planlegge og gjennomføre utforskning av geofaglige forhold i en verdensdel, et land eller område utenfor Skandinavia, med og uten digitale verktøy.” I denne teksten skal jeg komme nærmere på hvordan de geofaglige forholdene på New Zealand er, og hvordan de har påvirket landet. Grunnen til jeg valgte å skrive om New Zealand var regne tilfeldigheter, var ganske usikker på hvilket land jeg skulle velge. Dermed måtte jeg ti til nettet, og New Zealand virket New Zealand som det mest interessante land.

New Zealand
New Zealand er et land som ligger i det sørlige Stillehavet, hvor det består av to store øyer samt mange små. Nordøya som er på 115, 000 km2 hvor man også har flere vulkaner der en av dem er aktiv, og Sørøya med 151, 000km2 der det domineres av en fjellkjede som går nesten langs hele øya, Sør-Alpene. Det høyeste fjellet man finner med navn Mount Cook måler 3754 meter over havet. Over en fjerdedel av befolkningen bor på den sørlige delen av landet. Beliggenheten til New Zealand er på et øyebeltet noe som er skylden for vulkaner, varme innsjøer og geysirer. Aktive vulkaner og geysirer indikerer at det fortsatt foregår bevegelse i jordskorpen. Det oppleves årlig opp mot 14 00 jordskjelv, hvor noen er kraftigere enn andre. Klimaet i New Zealand er varierende, fra kaldt og fuktig til tørt og varmt.

Dannelse
Geologi er læren om jorden, dens sammensetning, oppbygning og utvikling fra opprinnelsen fram til i dag.

Omtrent 150 millioner år siden skiltes det store kontinentet Pangea i to. Den sørlige delen som senere ble til ( Afrika, Sør-Amerika, India, Australia og Antarktis) kalt Gondwana, videre splittet det seg nok en gang for ca. 135 millioner år siden, dette førte til at Australia hang seg sammen med Antarktisk... Kjøp tilgang for å lese mer

Geofaglige forhold på New Zealand | Rapport

[0]
Ingen brukeranmeldelser ennå.