Særemne om Astrid Lindgren

Oppgaven er kvalitetssikret av redaksjonen på Studienett.no
 • Vgs - Studieforberedende Vg3
 • Norsk
 • 6
 • 17
 • 7344
 • PDF

Særemne / Fordypningsoppgave: Særemne om Astrid Lindgren

Eksempel på et særemne/fordypningsoppgave i norsk.

Oppgaven omhandler Astrid Lindgren og hennes forfatterskap.

Oppgavens problemformulering er knyttet til forholdet mellom fantasi og virkelighet, og den viser deg en mulig måte å utforske dette emnet på.

Hovedfokuset er forholdet mellom fantasi og realisme i tre av bøkene hennes. Bøkene er: Pippi Langstrømpe, Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. Bøkene tolkes hver for seg før de sammenlignes. Til slutt drøftes funksjonen ved å blande det realistiske og det fantastiske.

Her kan du hente inspirasjon til hvordan du kan bygge opp særemnet dit, finne et overordnet perspektiv og lage nyanserte, grundige og tekstnære analyser.

Oppskrift på særemne
Studienett har laget en oppskrift som hjelper deg med å skrive særemne. Se den her: Særemne oppskrift.

Hovedmål eller sidemål

Hovedmål

Studienetts kommentar

Et meget godt gjennomarbeidet særemne med nyanserte og grundige analyser og tolkninger. Den bruker bl.a. Vladimir Propps eventyranalyse på en relevant og god måte. Eneste innvending er at er at oppgaven er noe i lengste laget og med fordel kunne vært kortet ned.

Innhold

Astrid Lindgren – Den svenske forfatterdronningen
Brødrene Løvehjerte - Det ubeskrivelig vakre Nangijala
Personkarakteristikk – Kavring, ikke bare en ”liten lort”
Synsvinkel – Kavrings barnslige stemme
Tolkning - Fantasiens konstruerte verden
Sjanger – Drakedrepereventyret
Mio min Mio – Barnet som forsvant
Personkarakteristikk – Det forlatte barnet
Synsvinkel – Kongesønnens stemme
Tolkning – Fantasien som rømningsvei
Sjanger – Mios spennende eventyr
Pippi Langstrømpe – Verdens sterkeste jente
Personkarakteristikk – Det lykkelige foreldreløse barnet
Tolkning – En superheltinne
Sjanger – Det fantastiske i virkeligheten
Det sterke jentebarnet versus de ensomme guttene
Den magiske realismen - Konklusjon
KILDELISTE

Utdrag

I denne fordypningsoppgaven vil jeg se nærmere på den delen av Lindgrens forfatterskap som er preget av fantastiske elementer. Som hovedfokus har jeg valgt å se på forholdet mellom fantasi og realisme i tre av hennes bøker. Disse bøkene vil jeg presentere, analysere og tolke hver for seg, før jeg sammenlikninger dem. I analysen og tolkningen vil jeg legge særlig vekt på hovedpersonens personkarakteristikk, synsvinkel og sjanger. Jeg vil også undersøke hva Astrid Lindgren oppnår med å blande det realistiske og det fantastiske.
Bøkene jeg har valgt, er tre av Lindgrens mest kjente og kjære, nemlig Brødrene Løvehjerte, Mio min Mio og Pippi Langstrømpe. Dette er bøker som mange norske barn er vokst opp med, inkludert meg selv. Jeg kan huske hvordan jeg gledet meg til å få høre den fantastiske historien om Mio min Mio i høytlesningstimene på barneskolen, og hvordan boka trollbandt oss alle. Jeg kan huske hvor trist jeg ble av fortellingen om de to brødrene Løvehjerte, og jeg kan huske hvor inderlig jeg ville være som Pippi Langstrømpe. Alle disse minnene er grunnlaget for mitt valg av emne til fordypningsoppgaven. Jeg ville se om bøkene fortsatt den dag i dag fanget min oppmerksomhet, slik som de en gang gjorde. Med dette i tankene startet jeg min reise inn i Astrid Lindgrens verden, ved hjelp av boka Brødrene Løvehjerte, en stormfylt kveld i oktober.

Brødrene Løvehjerte - Det ubeskrivelig vakre Nangijala
”Jonatan visste at jeg snart kom til å dø. Jeg tror alle visste det uten jeg. De visste det på skolen også, for jeg lå jo bare hjemme og hostet og var syk støtt, og det siste halve året hadde jeg ikke vært på skolen en eneste gang. Alle mor syr kjoler for visste det også, og det var en av dem som snakket med mor om det, slik at jeg kom til å høre det, selv om det ikke var meningen. De trodde at jeg sov. Men jeg lå bare med øynene igjen. Og det fortsatte jeg med, for jeg ville ikke vise at jeg hadde hørt det fæle - at jeg snart skulle dø”(s.3)
Med disse ordene leder Astrid Lindgren leserne inn i Brødrene Løvehjertes verden. En eventyrlig barnebok om kampen mellom det gode og det onde, redsel, håp, men kanskje mest av alt søskenkjærlighet ...

---

Mio min Mio – Barnet som forsvant
”Var det noen av dere som hørte radio den femtende oktober i fjor? Var det noen av dere som hørte at de etterlyste en gutt som var blitt borte?” (s.9) Slik innledes historien om Bo Vilhelm Olsson, også kalt Bosse. Han er en ni år gammel gutt som bor i Stockholm sammen med sine fosterforeldre, tante Edla og onkel Sixten. I utgangspunktet hadde de ønsket seg en liten jente, men de endte opp med Bosse, som lever et ulykkelig liv. Han føler seg både tilsidesatt og uønsket, men hans triste tilværelse skal snart snu, for en dag når han skal poste et kort fra den vennlige fru Lundin, skjer det noe spesielt. Akkurat i det han skal putte kortet nedi postkassen, begynner bokstavene på kortet å lyse som ildskrift. Bosse kan ikke la være å se hva som står: ”Han som du lenge har lett etter, er på vei nå. Han reiser gjennom natt og dag, og han bærer tegnet i sin hånd, det gylne gulleplet.”(s.13) Plutselig skjer det noe som forundrer Bosse. Eplet han spiser på blir forvandlet til gull samtidig som han får øynene opp for en tom ølflaske med kork i på bakken. Dette er ikke en alminnelig flaske. Det befinner seg nemlig en ånd inne i flasken, som Bosse hjelper ut. Ånden ser så et tegn i Bosses hånd, og sier at Bosse er den han er kommet for å hente. Kongen har nemlig lett etter han så lenge. Dermed tar ånden Bosse med til Landet i det Fjerne, hvor Bosse får møte sin far Kongen som har lett etter sin sønn i 9 lange år. Bosse får nå navnet Mio.
Landet i det Fjerne er et vakkert eventyrrike, men det rår ondskap i Landet Utenfor, hvor den onde ridder Kato bor. I Mio min Mio får vi ta del i kampen mot den onde ridder Kato, en kamp som i følge en gammel profeti skal ledes av lille Mio ved hjelp av hans venn Jum-Jum. Guttene møter mange utfordringer... Kjøp tilgang for å lese mer

Særemne om Astrid Lindgren

[17]
Brukernes anmeldelser
 • 29.01.2013
  Skrevet av Elev på Vg3
  Tusen takk for en kjekk lese-opplevelse. En god inspirasjon til hvordan jeg kan sette opp min egen fordypningsoppgave. Denne hjalp meg mye :-)
 • 25.02.2013
  Skrevet av Elev på Vg2
  Fin oppgave, ga meg veiledning på hvordan jeg skulle byggeopp oppgaven min.
 • 04.02.2022
  Skrevet av Elev på Vg3
  Helt fantastisk skrevet!
 • 27.09.2018
  Skrevet av Elev på Vg3
  Dette hjalp meg mye! Tusen takk!